CC a identificat în ultima formă a Legii ANI elemente declarate neconstituţionale în aprilie

Publicat: 21 07. 2010, 19:25
Actualizat: 08 11. 2012, 00:43

„Decizia prin care Curtea Constituţională, în exercitarea controlului concret, posterior, admite excepţia de neconstituţionalitate este obligatorie şi produce efecte erga omnes şi nu numai inter partes litigantes. (…) Curtea constată că adoptarea de către legiuitor a unor norme contrare celor hotărâte într-o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se tinde la păstrarea soluţiilor legislative afectate de vicii de neconstituţionalitate, încalcă Legea fundamentală. Or, într-un stat de drept, astfel cum este proclamată România (…), autorităţile publice nu se bucură de nici o autonomie în raport cu dreptul”, afirmă judecătorii Curţii Constituţionale în motivarea deciziei prin care au statuat că ultima formă a Legii ANI trecută prin Parlament este neconstituţională.

Curtea face această constatare „independent de criticile de neconstituţionalitate cuprinse în sesizarea Peşedintelui României”, sesizare pe care a admis-o, decizia fiind anunţată luni, 19 iulie.

Judecătorii Curţii nu precizează care sunt elementele declarate neconstituţionale în aprilie şi care se regăsesc în varianta revizuită de Parlament.