CC a respins o excepţie invocată în dosarul Loteria I, în care este judecat George Copos

Publicat: 18 09. 2009, 11:15
Actualizat: 06 11. 2012, 09:29

În martie, avocaţii din dosar au invocat, în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o excepţie privind competenţa în caz de schimbare a calităţii inculpatului, iar instanţa supremă a admis atunci cererea de suspendare a cauzei.

În urmă cu şase luni, instanţa supremă a repus pe rol dosarul Loteria I, pentru a se pronunţa referitor la această excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocaţi în cadrul concluziilor scrise privind trimiterea cazului la Judecătoria Sectorului 2. Astfel, decizia referitoare la trimiterea dosarului nu a putut fi luată pentru că, după şedinţa din 29 ianuarie, odată cu depunerea concluziilor scrise referitor la problema declinării, avocaţii au ridicat excepţia de neconstituţionalitate cu privire la care instanţa era obligată să se pronunţe.

În susţinerea excpeţiei, avocatul lui George Copos a susţinut articolul 40 din Codul de procedură penală referitor la competenţa în caz de schimbare a calităţii inculpatului ar fi contrar Constituţiei.

La termenul din 29 ianuarie, procurorul DNA a cerut instanţei supreme trimiterea dosarului „Loteria I” la Judecătoria Sectorului 2.

În dosarul Loteria I, alături de George Copos au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală Gilio Giuzepe Roza (acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei „ProRapid”) şi Stelian Ioan Raţiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost deferiţi justiţiei Nicolae Cristea (fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid) şi Gabriel Rogoveanu (agent imobiliar la firma Euroest Invest), pentru complicitate la evaziune fiscală.