- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.09.2014, 20:59)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC: Instanţa nu poate analiza pregătirea profesională a lui Daniel Morar
Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au stabilit, marţi, că o instanţă de judecată nu poate analiza pregătirea profesională a lui Daniel Morar, după ce această problemă a fost ridicată de avocaţii preşedintelui Traian Băsescu într-un proces cu Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).
Urmărește
792 afișări
CC: Instanţa nu poate analiza pregătirea profesională a lui Daniel Morar (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
O instanţă de judecată nu poate analiza decât criteriile referitoare la vechimea sau studiile îndeplinite de Morar, au mai arătat judecătorii CC.
În 25 martie 2013, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie 2013. Imediat după acest moment, AMR a atacat în instanţă decizia preşdintelui, susţinând că decretul se loveşte de nulitate, acuzându-l pe Daniel Morar de eşecuri profesionale şi abuzuri grave, precum necunoaşterea normelor juridice internaţionale şi a Constituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Mai exact, pentru a ajunge judecător al Curţii Constituţionale, o persoană trebuie să îndeplinească, conform Constituţiei, trei criterii: să aibă studii juridice, o experienţă de cel puţin 18 ani şi "înaltă competenţă profesională".
AMR a reclamat că Daniel Morar nu ar îndeplini acest din urmă criteriu şi a solicitat anularea decretului, în cadrul procesului intentat Administraţiei Prezidenţiale, care se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti din 2013.
La termenul din luna iunie a acestui an, avocaţii preşedintelui au cerut instanţei sesizarea CC cu privire la două chestiuni. Prima dintre ele se referă la faptul că, prin legislaţia actuală, se creează un regim discriminatoriu între judecătorii constituţionali pentru că trei dintre ei sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor, iar ceilalţi trei de către preşedinte. Dacă primii şase nu pot fi contestaţi, hotărârile de numire a judecătorilor care sunt numiţi prin decret prezidenţial pot fi atacate la Curtea de Apel. Această sesizare a fost respinsă de judecătorii constituţionali.
Cea de-a doua chestiune ridicată de avocaţii preşedintelui în faţa CC, prin intermediul instanţei de judecată, se referă la interpretarea legii. Astfel, apărătorii Administraţiei Prezidenţiale au dorit să ştie care dintre cele trei condiţii ce trebuie îndeplinite de o persoană pentru a fi numit judecător constituţional - vechimea, studiile, pregătirea profesională - poate fi atacată în instanţă.
În acest sens, Curtea Constituţională a stabilit, marţi, că o instanţă se poate pronunţa doar pe două dintre aceste aspecte, respectiv pe cele legate de experienţa de cel puţin 18 ani şi pe cele legate de studiile de drept. Ultima dintre condiţii, cea atacată de altfel de AMR, este un subiectivă, susţin judecătorii constituţionali, motiv pentru care ea nu poate fi analizată de o instanţă de judecată.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe