- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.11.2013, 14:26)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC: Între ICCJ şi Senat există conflict constituţional în cazul Mora, Senatul urmează să decidă
Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ICCJ şi Senat, prin omisiunea forului legislativ de a finaliza procedura parlamentară cu privire la cazul senatorului PNL Daniel Mora, Senatul urmând să decidă în legătură cu mandatul parlamentarului.
Urmărește
414 afișări
Daniel Mora (Imagine: Senat)
"Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de ICCJ, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, prin omisiunea acestuia din urmă de a finaliza procedura parlamentară cu privire la sesizarea ANI. Senatul României urmează să decidă cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel, după interpretarea legală a dispoziţiilor art 25, alin 2, din legea 176/2010", se arată în decizia de miercuri a CC, luată cu unanimitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Preşedintele CSM a sesizat, la finele lunii octombrie, Curtea Constituţională cu o cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională, în cazul refuzului Senatului de a decide demiterea din funcţie a lui Daniel Mora, în urma hotărârii definitive a ICCJ prin care s-a stabilit incompatibiliatea acestuia.
"Astăzi, 31 octombrie 2013, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituţională cu o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în ceea ce priveşte refuzul Senatului României de a pune în executare Decizia nr. 6289/24.09.2013, definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate a domnului senator Mora Akos Daniel", a arătat CSM.
Membrii Comisiei juridice din Senat au decis, în 16 octombrie, în unanimitate, că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate adresată Senatului privind constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora (PNL) nu este de competenţa acestei Camere.
ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept a acestuia ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile 6289/24.09.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la starea de incompatibilitate constatată în cazul său la data de 20 aprilie 2011.
Agenţia a constatat că Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.
"Comisia juridică, în unanimitate, a constatat că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate nu se referă la mandatul de senator al domnului Daniel Mora şi, în consecinţă, nu este de competenţa Senatului să se pronunţe. (…) Această chestiune nu e o problemă ce ţine de competenţa Senatului", a spus atunci preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul TuTudor Chiuariu
El a menţionat că numai în situaţia în care Daniel Mora ar fi deţinut şi în prezent funcţia de consilier judeţean "ar fi existat nişte consecinţe legale".
"Dacă citiţi Constituţia, se referă la incompatibilitate care intervine în legătură cu mandatul de senator, ceea ce nu este cazul domnului Mora. Probabil că este o slăbiciune a legii, dar în acelaşi timp este şi o chestiune care a ţinut cumva şi de înfiinţarea Agenţiei, în sensul că dintr-o dată, la momentul înfiinţării, Agenţia a avut de controlat foarte multe astfel de situaţii. Nu a putut însă să le constate pe toate, într-un timp util, astfel încât să intervină în timpul mandatului respectiv", a arătat senatorul.
Potrivit afirmaţiilor sale, dacă Mora ar fi fost în continuare consilier judeţean, ar fi fost incident articolul referitor la interdicţia de a ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani.
În timpul audierii la comisie, senatorul Daniel Mora a solicitat respingerea, ca fără obiect, a acestei solicitări a ANI, pentru că nu are legătură cu calitatea de senator.
Acesta a subliniat că Legea privind incompatibilităţile stabileşte clar fiecare incompatibilitate pentru fiecare calitate în parte şi că "prin forţarea aceste interpretări se aduce o atingere gravă a regulilor de drept într-un stat".
"Ceea ce face, în schimb, ANI în acest moment, prin această scrisoare pe care o adresează Senatului, încearcă o interpretare absolut forţată a legii, prin care încearcă să determine Senatul să ia act de demiterea mea din calitatea de senator, deci foloseşte termeni absolut nelegali. Eu cred că este un lucru absolut forţat şi cred că nu are niciun fel de fundament legal, bază legală vizavi de calitatea de senator", a afirmat senatorul.
La o zi după decizia Comisiei juridice, ANI a cerut din nou Senatului să respecte decizia definitivă a instanţei supreme, care a stabilit că senatorul Daniel Mora a fost în incompatibilitate, arătând că neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti poate atrage noi critici ale Comisiei Europene, în perspectiva raportului MCV de anul viitor.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CSM sesizează Curtea Constituţională în cazul refuzului Senatului de a decide demiterea din funcţie a lui Daniel Mora
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe