- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC: Legiuitorul nu poate limita cumul de funcţii în situaţiile prevăzute de Constituţie
Curtea Constituţională susţine că legiuitorul ordinar nu poate să limiteze cumulul de funcţii în acele situaţii în care chiar textul Constituţiei prevede o atare posibilitate, într-o asemenea situaţie aflându-se avocatul poporului, magistraţii, consilierii de conturi sau judecătorii constituţionali.
CC: Legiuitorul nu poate limita cumul de funcţii în situaţiile prevăzute de Constituţie (Imagine din arhivă; Mediafax Foto)
Trei din şase judecători ai CC, respectiv Aspazia Cojocaru, Tudorel Toader şi Puskás Valentin Zoltán, afirmă că Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată fără respectarea legii fundamentale, afirmând totodată că domeniul abordat de legea criticată o plasează "pe o poziţie de maximă importanţă", iar, prin urmare, numărul destinatarilor direcţi şi indirecţi ai acestei legi este foarte mare, calitatea acestora fiind diversă - de la muncitor necalificat până la preşedintele României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În Monitorul Oficial 796 din 23 noiembrie a fost publicată motivarea Curţii Constituţionale, dată cu majoritate de voturi, pe Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Curtea a spus că legea este constituţională în măsura în care prevederile articolului 41 alineatul (2) litera e) din lege, prevederi criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de PNL, nu se referă la cazurile în care Legea fundamentală admite în mod expres cumulul de funcţii.
Un grup de 62 de deputaţi şi 27 de senatori, aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra constituţionalităţii dispoziţiilor Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
În motivarea obiecţiei de neconstituţionalitate au fost aduse argumente care privesc atât neconstituţionalitatea extrinsecă, cât şi cea intrinsecă a Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO