CC: Percheziţia sau arestarea parlamentarilor fără avizul Legislativului, neconstituţională

Modificările aduse articolului 72 din Constituţie privind imunitatea parlamentară, în sensul că percheziţia, reţinerea sau arestarea parlamentarilor fără avizul Legislativului, sunt neconstituţionale, potrivit deciziei de vineri a Curţii Constituţionale.

Urmărește
257 afișări
Imaginea articolului CC: Percheziţia sau arestarea parlamentarilor fără avizul Legislativului, neconstituţională

CC: Percheziţia sau arestarea parlamentarilor fără avizul Legislativului, neconstituţională (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi, au constatat că modificarea alin.(2) şi abrogarea alin.(3) ale art.72 din Constituţie sunt neconstituţionale deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie.

Articolul 72 din actuala Constituţie prevede: (1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. (2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Textul propus de Preşedinţie şi Guvern prin proiectul de revizuire a Legii fundamentale este: 1) Parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. 2) Urmărirea, percheziţia, arestarea sau trimiterea în judecată a parlamentarilor pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice expirmate în exercitarea mandatului, se pot face numai de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine ICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici