- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC respinge neconstituţionalitatea înfiinţării DNA, invocată în procesul lui Adrian Năstase
Judecătorii constituţionali au respins, marţi, excepţia de neconstituţionalitate privind înfiinţarea Direcţiei Naţionale de Anticorupţie (DNA), care a fost ridicată în iunie 2009 în cadrul procesului lui Adrian Năstase, ceea ce a determinat suspendarea dosarului.
CC respinge neconstituţionalitatea înfiinţării DNA, invocată în procesul lui Adrian Năstase (Imagine: Mediafax Foto)
Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 134/2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi a dispoziţiilor articolului 1, alineatele (1) şi (3) şi ale articolului 4, alineatul (1), din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 43/2002.
În 16 iunie 2009 a fost suspendat procesul în care Adrian Năstase este judecat în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", dosarul fiind trimis la Curtea Constituţională, după ce instanţa supremă a admis sesizarea CC cu o excepţie de neconstituţionalitate privind ordonanţa de înfiinţare a DNA invocată de avocaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Avocatul Dianei Gasparovici a invocat, în faţa instanţei supreme, că OUG 134/2005 pentru modificarea şi completarea OUG 243/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie este neconstituţională pentru că Guvernul nu a motivat potrivit normelor legale, urgenţa introducerii acestei ordonanţe.
Avocatul a arătat că s-a invocat formal necesitatea restrângerii competenţei PNA (Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit direcţie) în combaterea corupţiei la cazurile de mare corupţie având în vedere calitatea făptuitorului şi valoarea prejudiciilor.
Apărătorul a arătat că OUG 134/2005 contravine alineatelor 4 şi 6 ale art.115 din Constituţie, precizând că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale şi nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.
În luna ianuarie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Adrian Năstase, fost preşedinte al Partidului Social Democrat, este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
În dosar mai sunt inculpaţi Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţine DNA.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpaţilor este de 69.611.552.132 de lei vechi, constituit din neîncasarea taxelor de la participanţi (61.549.713.021 de lei vechi) şi din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 de lei vechi). ISC s-a constituit parte civilă în cauză.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO