- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.11.2017, 15:08)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CCR: Neconfiscarea sumelor de bani primite ilegal de partide, neconstituţională
Curtea Constituţională a admis, joi, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de PNL, USR şi PMP, statuând că modificările aduse Legii privind finanţarea partidelor şi a campaniilor sunt neconstituţionale.
Urmărește
1114 afișări
CCR a admis cererea Opoziţiei: Modificările aduse Legii privind finanţarea partidelor şi a campaniilor, neconstituţionale. Ce schimbări substanţiale s-ar fi produs
Astfel, CCR a dezbătut, joi, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, obiecţie formulată de un număr de 50 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale PNL, USR şi PMP, se arată într-un comunicat CCR.
În urma deliberărilor, Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor politice este neconstituţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere, în esenţă, faptul că, ignorând scopul iniţial şi obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaţilor – în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ şi calitativ, filosofia ce a stat la baza iniţierii demersului legislativ şi excluzând, astfel, prima Cameră - cea de reflecţie - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament.
De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigenţele impuse de principiul legalităţii, exigenţe referitoare la condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate ale legii.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luna trecută, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, astfel încât sumele obţinute cu încălcarea prevederilor legale nu vor mai putea fi confiscate şi direcţionate către bugetul de stat.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor modifică Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale abrogând articolele potrivit cărora sumele primite cu încălcarea preverilor legale se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat. Amendamentele care operează această modificare au fost propuse de deputaţii PSD.
Un alt amendament adus legii prevede că "în cazurile prevăzute la art. 52 alin. (1) pct. 1, 5-8, 20, 29 şi 30, precum şi la alin. (2) pct. 21 fac obiectul confiscării numai sumele de bani care depăşesc limitele maxime prevăzute de lege pentru donaţii, împrumuturi, contribuţii şi cheltuielie electorale, cu excepţia sumelor neutilizate".
Tot la propunerea PSD suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din PIB, iar pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. În forma supusă modificării, legea prevedea că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Un alt articol adoptat prevede că se consideră contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 200.000 lei neîndeplinirea de către partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donaţii pentru achiziţionarea clădirilor care au destinaţia de sediu al partidului politic în termenul prevăzut de lege.
Deputaţii au decis că anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă „un raport sintetic” al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent şi nu „unul detaliat”, aşa cum prevedea legea în forma supusă amendării.
În forma adoptată în Parlament, Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi îndrumarea şi ghidarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor şi a standardelor internaţionale în materie. „În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire şi îndrumare prevalează în faţa celui sancţionator”, potrivit unui amendament depus de deputatul PSD Mircea Drăghici.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe