- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.03.2018, 17:33)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CCR a admis parţial sesizarea privind superimunitatea judecătorilor constituţionali/ Dorneanu: Curtea Constituţională nu mai doreşte să fie implicată în MCV
CCR a admis parţial sesizarea PNL şi USR privind imunitatea judecătorilor constituţionali, în sensul că nu vor beneficia de imunitate în ceea ce priveşte urmărirea penală, însă este nevoie de votul a două treimi dintre membrii instituţiei în cazul reţinerii, arestării sau percheziţiei judecătorilor.
Urmărește
1166 afișări
CCR a admis parţial sesizarea privind superimunitatea judecătorilor Curţii Constituţionale
„Am admis parţial excepţia de neconstituţionalitate, declarând următoarele texte neconstituţionale: în primul rând, sintagma <<urmărirea penală>>, ceea ce înseamnă că nu vom beneficia de acea imunitate. Asemenea parlamentarilor, urmărirea penală se va putea face. Au rămas reţinerea, arestarea, percheziţia. În al doilea rând, am declarat neconstituţională sintagma <<la cererea ministrului Justiţiei>>, în sensul că cererea de ridicare a imunităţii să nu fie făcută de ministrul Justiţiei, care provine dintr-o componentă politică, ci să fie făcută direct de procurorul general”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Acesta a adăugat că s-a mai decis admiterea contestaţiei şi sub aspectul excluderii posibilităţii unui judecător care mai are un rest de mandat să dobândească unul tot de nouă ani.
„La restul de mandat am admis contestaţia şi am respins posibilitatea celui care are un rest de mandat să dobândească unul nou tot de nouă ani. Deocamdată, noi am spus că pe un rest de mandat, restul de mandat nu poate fi mai mic de şase luni pentru că vacantarea postului se anunţă numai după şase luni de la acest lucru”, a susţinut Dorneanu.
Preşedintele CCR a spus că, potrivit vechii reglementări din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, ar fi trebuit ca ridicarea imunităţii să fie aprobată de plenul Camerei, de plenul Senatului ori de preşedintele României.
„Am decis că e competenţa Curţii Constituţionale şi am invocat şi practica CEDO, opinia Comisiei de la Veneţia şi e normal ca noi, cei din corpul cărora a plecat problema penală, să decidem asupra imunităţii. Dacă ar fi rămas această competenţă la Cameră sau la Senat, s-ar fi creat o stare de inconvenienţă şi de afectare a independenţei noastre. Noi am fi depins de voinţa unei Camere sau a preşedintelui dacă putem fi urmăriţi sau nu. Este firesc ca această competenţă să rămână la Curte şi tot Curtea să se pronunţe cu privire la suspendarea acestui judecător care este trimis în judecată”, a explicat Dorneanu.
Dorneanu: Curtea Constituţională nu mai doreşte să fie implicată în MCV
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, marţi, că instituţia nu mai doreşte să fie implicată în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), precizând că membrii CCR nu au dreptul să critice instituţiile implicate, precum instanţele judecătoreşti, Parchetul General şi Parlamentul.
„Am văzut şi eu reacţii care pornesc de la nereţinerea exactă a discuţiilor pe care le-am avut cu Comisia MCV-ului. Noi am plecat de la premiza că în privinţa întâlnirilor anterioare pe care le-am avut au fost benefice şi pentru noi şi pentru ei, dar având în vedere că, în continuare, discuţiile se poartă potrivit obiectivelor strategice propuse de ei, ar fi trebuit să ne pronunţăm asupra activităţii altor autorităţi publice, a instanţelor judecătoreşti, a Parchetului, a Parlamentului şi noi trebuie să ne păstrăm obligaţii de rezervă faţă de aceste instituţii, nu avem dreptul să facem comentarii publice şi cu atât mai puţin să le criticăm. N-am vorbit despre o ruptură între Curte, cum s-a menţionat în câteva mijloace media, am vorbit de faptul că în continuare dorim să nu mai fim implicaţi în Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a susţinut Dorneanu.
Acesta a adăugat că, în măsura în care Comisia MCV va avea întrebări strict referitoare la activitatea Curţii, membrii instituţiei le vor sta la dispoziţie.
„Şi comunicarea să se facă cazual, nu să fim parte a acelui Mecanism periodic cu vizite, cu întâlniri şi cu răspunsuri la chestionare”, a spus Dorneanu.
Curtea Constituţională a precizat, într-un comunicat, că la cea mai recentă întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, i-a informat pe aceştia că Plenul Curţii doreşte să nu mai fi implicat în programul delegaţiilor Comisiei Europene în contextul MCV.
„Domnul preşedinte a informat membrii delegaţiei asupra opiniei Plenului Curţii Constituţionale cu privire la participarea sa în continuare la aceste întâlniri. Pornind de la rolul, locul şi atribuţiile Curţii Constituţionale în cadrul statului de drept, care o obligă să aibă o poziţie de neutralitate în relaţiile dintre autorităţile publice şi îi impun obligaţia de rezervă în ceea ce priveşte exprimarea unor puncte de vedere ce fac obiectul dezbaterilor publice, cu eventuale conotaţii politice, Plenul Curţii şi-a manifestat dorinţa de a nu mai fi implicat în programul delegaţiilor Comisiei Europene în contextul MCV. De altfel, Curtea Constituţională nu este vizată de problematicile/obiectivele urmărite prin instituirea MCV. În discuţiile cu privire la realizarea obiectivelor MCV, Curtea nu se poate angaja în aprecieri la adresa unor instituţii vizate în rapoartele MCV, în sensul de a analiza şi evalua activitatea acestora. Membrii delegaţiei au apreciat această poziţie a Curţii şi au subliniat faptul că niciodată nu au privit întâlnirile cu membrii Curţii ca pe o modalitate de monitorizare sau control a acesteia”, se arată în documentul citat.
Sesizarea PNL şi USR privind imunitatea judecătorilor constituţionali,
„Partidul Naţional Liberal a înregistrat în 23 februarie a.c., sesizarea de neconstituţionalitatea asupra modificărilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. În principal, considerentele asupra neconstituţionalităţii modificărilor adoptate privesc instituirea unui regim de superimunitate atribuit membrilor Curţii Constituţionale, care se află în afara cadrului constituţional actual”, se arata în comunicatul transmis de Departamentul de comunicare al PNL către MEDIAFAX.
Modificările aduse Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale au fost adoptate cu încălcarea mai multor dispoziţii constituţionale, susţin aleşii PNL şi USR care au sesizat CCR.
„Parlamentul a încălcat principiul constituţional al înfăpuirii justiţiei, instituind o imunitate extinsă, pentru judecătorii Curţii Constituţionale, cu privire la toate faptele penale comise de aceştia, atât înainte de exercitarea mandatului, cât şi în timpul exercitării mandatului, indiferent dacă faptele sunt realizate sau nu în legătură cu exerciţiul mandatului şi indiferent de forma de vinovăţie”, se arată în sesizarea depusă la CCR.
Opoziţia afirmă că imunitatea oferită judecătorilor Curţii Constituţionale este mai extinsă decât oricare dintre imunităţile şi măsurile de protecţie stabilite de legiuitorul constituant pentru parlamentari, pentru Preşedintele României şi pentru membrii Guvernului.
Legea adoptată de Parlament, deşi face posibilă urmărirea penală şi trimiterea în judecată, respectiv reţinerea, arestarea sau percheziţionarea unui judecător al Curţii Constituţionale, condiţiile legale în care se pot realiza aceste acte procesuale sunt dificil de realizat şi depind pe de o parte, de voinţa exclusivă a unei autorităţi politice, respectiv de Ministerul Justiţiei, iar pe de altă parte de voinţa autorităţii administrativ-jurisdicţionale, plenul Curţii Constituţionale, spun semnatarii sesizării.
„(...) instituirea de către legiuitorul ordinar a unor garanţii procesuale atât de extinse, derogatorii de la dreptul comun în materie, care nu au fost avute în vedere de legiuitorul constituant, riscă să lase fără conţinut însăşi principiul constituţional al înfăptuirii justiţiei, prevăzut în art. 124 alin. (1) şi (2), cu privire la faptele penale comise de judecătorii Curţii Constituţionale”, se arată în sesizarea depusă la CCR.
PNL şi USR susţin că legea adoptată în Parlament conferă în mod nejustificat o atribuţie ministrul justiţiei, membru al unui organ politic, Guvernul, de a cere, la sesizarea Procurorului General, urmărirea penală, reţinerea, arestarea, percheziţionarea sau trimiterea în judecată a judecătorilor Curţii Constituţionale, fapt ce încalcă competenţa constituţională a Ministerului Public, respectiv a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Practic, ministrul justiţiei dobândeşte o atribuţie absolut discreţionară de apreciere cu privire la conţinutul sesizării formulate de Procurorul General, putând să dea curs sau nu respectivei sesizări, în funcţie de aprecierea sa exclusiv subiectivă, fără a fi obligat să aibă în vedere criterii obiective şi transparente”, potrivit sursei citate.
Opoziţia atrage atenţia că judecătorii CCR ar putea fi percepuţi drept „super- cetăţeni” care beneficiază nu numai de o imunitate extinsă pentru faptele penale comise, dar şi de protecţia factorului politic, anume de protecţia Ministrului Justiţiei.
Citeşte şi: BREAKING: Parchetul General a transmis CSM şi ministrului Justiţiei protocoalele clasificate
Citeşte şi: Daune morale de 300.000 lei pentru Laura Codruţa Kovesi de la Antena 3 şi trei jurnalişti. Decizia nu e definitivă
Citeşte şi: FENOMENUL constatat de ANM: În ultimii trei ani s-a accentuat. În România, temperatura a crescut în medie cu un grad
Citeşte şi: BREAKING | DOCUMENTELE privind arhiva SIPA deţinute de CSAT, predate comisiei de anchetă/ Preşedintele Comisiei: Noi am solicitat documentele ce vizează SIPA
Citeşte şi: Decizii CEDO în 2017: România a plătit peste 2 milioane euro pentru condiţiile din penitenciare/ ANP: Peste 10.000 liberaţi condiţionat şi mai puţine decese
Citeşte şi: Surdo-mut, amendat pentru scandarea de lozinci anti-PSD. Jandarmerie: Temeinicia, dovedită în instanţă | DOCUMENT
Citeşte şi: Şcolile, ÎNCHISE vineri în Bucureşti
Citeşte şi: DECLARAŢIA ZILEI | Toader: La minister se lucrează la un proiect pentru conferirea de compensaţii materiale deţinuţilor
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe