CCR: Eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei

Curtea Constituţională afirmă, în motivarea deciziei prin care a stabilit că eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor este neconstituţională, că propunerea este în contradicţie cu articolul din legea fundamentală care prevede că judecătorii sunt independenţi şi că se supun numai legii.

Urmărește
1542 afișări
Imaginea articolului CCR: Eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei

CCR: Eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Invocând şi jurisprudenţa proprie, dar şi alte câteva decizii ale instanţelor similare din alte state ale Uniunii Europene, între care Letonia şi Lituania, judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au ajuns la concluzia că tăierea pensiilor de serviciu ale magistraţilor este o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestora.

"Curtea constată că statutul constituţional al magistraţilor - statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe
care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de articolul 1 alineatul 3 din Legea fundamentală. Aşadar, obiecţia de neconstituţionalitate a legii criticate raportată la principiul independenţei justiţiei este întemeiată şi, prin urmare, Curtea constată că dispoziţiile articolului 1 litera «c» din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor - prin care se elimină «pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale» - sunt neconstituţionale", afirmă judecătorii CC în motivarea deciziei pronunţate vineri.

Judecătorii afirmă, în motivare, că, "de principiu", pensia de serviciu a unei categorii profesionale, reglementată printr-o lege specială, are două componente: pensia contributivă şi un supliment din partea statului.

"Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depăşeşte acest cuantum se suportă din bugetul de stat. Acordarea acestui supliment ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu se subsumează dreptului constituţional la pensie. Pensiile speciale, nefiind un privilegiu, ci fiind instituite de către legiuitor în considerarea unui anumit statut special al categoriei profesionale respective, pot fi eliminate doar dacă există o raţiune suficient de puternică spre a duce în final la diminuarea prestaţiilor sociale ale statului sub forma pensiei", scriu judecătorii Curţii în motivarea publicată luni pe site-ul instituţiei.

Plecând de la această teză, judecătorii CC admit că propunerea Cabinetului de tăiere a pensiilor speciale nu încalcă alte câteva articole din Constituţie indicate în sesizarea privind posibila neconstituţionalitate, ci doar articolul referitor la principiul independenţei justiţiei.

Astfel, în opinia judecătorilor CC, articolul care propune eliminarea pensiilor speciale nu contravine nici principiului neretroactivităţii legii, nici articolului 20 din Constituţie care prevede că orice persoană are dreptul la respectarea bunurilor sale.

"Având în vedere însă cele două componente ale pensiei de serviciu, precum şi faptul că a doua componentă, adică suplimentul din partea statului, se acordă numai în măsura în care există resursele financiare necesare, suprimarea pentru viitor a acestei componente, fără afectarea părţii contributive, nu poate avea semnificaţia unei exproprieri", afirmă judecătorii CC.

Curtea aprobă totodată şi o aserţiune a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cea care a redactat sesizarea de neconstituţionalitate, conform căreia motivaţia Cabinetului de a-şi întemeia măsurile propuse pe prevederile articolului 53 din Constituţie este neconstituţională.

"Dispoziţiile articolului 53 referitoare la restrângerea exerciţiului unui drept sau al unei libertăţi fundamenatale nu au aplicabilitate în cauza de faţă", afirmă judecătorii CC, arătând că dispoziţiile legii
criticate nu restrâng dreptul la pensie "ca drept fundamental prevăzut în Constituţie", ci prevăd "recalcularea pensiilor de serviciu".

"Or, legiuitorul este în măsură să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcţie de posibilităţile financiare ale statului, dar, evident, cu respectarea şi
a celorlalte prevederi sau principii constituţionale", afirmă CC.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv cele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecătorilor şi magistraţilor CC, precum şi cele privind reducerea cu 15% a "cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici