- Home
- Social
- DEVA, (15.05.2015, 16:30)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CD şi Senatul susţin trecerea tuturor cetăţilor dacice din judeţul Hunedoara la Consiliul Judeţean
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO recomandă trecerea tuturor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei de pe teritoriul judeţului Hunedoara în administrarea Consiliului Judeţean, după modelul cetăţii Sarmizegetusa Regia.
Urmărește
312 afișări
CD şi Senatul susţin trecerea tuturor cetăţilor dacice din judeţul Hunedoara la Consiliul Judeţean (Imagine: Mediafax Foto-AFP)
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a făcut, timp de două zile, de miercuri până vineri, o vizită la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, ajungând la concluzia că acestea trebuie să treacă în subordinea CJ Hunedoara, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Deva, senatorul Traian Igaş, preşedintele comisiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Am văzut diferenţa dintre o cetate administrată cu adevărat, mă refer la Sarmizegetusa Regia, şi altele, care nu sunt administrate de nimeni. Vom face toate demersurile şi vom susţine Consiliul Judeţean Hunedoara în demersul de a prelua în administrare şi celelalte cetăţi dacice, care astăzi sunt ale nimănui”, a spus Igaş.
Potrivit acestuia, în momentul în care toate cele cinci cetăţi dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara - Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Băniţa - sxe vor afla în administrarea CJ Hunedoara, se va putea pune problema terenurilor pe care se află amplasate aceste monumente UNESCO, proprietarii suprafeţelor în cauză urmând să fie despăgubiţi prin expropriere de utilitate publică.
Igaş a adăugat că membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO vor iniţia un amendament la Codul Silvic în actuala sesiune parlamentară pentru a clarifica lucrurile în siturile arheologice din Munţii Orăştiei.
"Vom depune un amendament la Codul Silvic semnat de către toţi colegii din Comisie şi sper să-i convingem şi pe ceilalţi colegi să voteze alături de noi şi sper să devină o iniţiativă de succes. E vorba de tăierea arborilor care cresc în perimetrul cetăţilor dacice şi care afectează structura acestora. Să nu mai fie niciun impediment în a tăia acei arbori care dăunează”, a spus Igaş.
Acesta a afirmat că în următoarea perioadă membrii comisiei vor purta discuţii cu reprezentanţii Guvernului pentru a-i convinge de utilitatea trecerii cetăţilor dacice în administrarea CJ Hunedoara.
Prezent la conferinţa de presă, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, a spus că este nevoie de elaborarea cadrului legal pentru ca cetăţile dacice din Munţii Orăştiei să fie preluate în administrarea CJ Hunedoara, pentru că în acest fel monumentele UNESCO pot fi mai bine întreţinute şi puse în valoare din punct de vedere turistic şi istoric. Noul statut al cetăţilor ar permite şi depunerea unor proiecte de finanţare în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile necesare pentru reabilitarea zonei în care se află aceste monumente istorice.
Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti - Cetăţuia, Blidaru, Luncani - Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.
Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat, în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este singura din Munţii Orăştiei care are un regulament de vizitare.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe