CE a trimis aviz motivat României cerând implementarea directivei privind siguranţa căilor ferate

Comisia Europeană a trimis un aviz motivat unui număr de nouă state membre, printre care România, solicitându-le în mod oficial să implementeze integral directiva privind siguranţa căilor ferate.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului CE a trimis aviz motivat României cerând implementarea directivei privind siguranţa căilor ferate

CE a trimis aviz motivat României cerând implementarea directivei privind siguranţa căilor ferate (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Alături de România, au primit aviz motivat Austria, Germania, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Suedia şi Marea Britanie, ţări care, în opinia Comisiei, nu şi-au aliniat încă legislaţia naţională la directiva respectivă, deşi aveau obligaţia de a face acest lucru până la data de 24 decembrie 2010, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Comisia a acordat acestor state membre un termen de două luni pentru remedierea situaţiei, iar în caz contrar putând transmite cauzele respective Curţii de Justiţie. CE consideră că faptul că directiva 2008/110/CE nu a fost încă transpusă, sau a fost transpusă doar parţial, de cele nouă state membre afectează nivelul de siguranţă, reprezentând un risc potenţial pentru utilizatorii căilor ferate.

Directiva 2008/110/CE sporeşte nivelul de siguranţă a sistemului european de transport feroviar şi oferă un temei juridic pentru un cadru comun privind întreţinerea materialului rulant. Potrivit reglementărilor UE, înainte ca un vehicul feroviar să primească autorizaţia de funcţionare, trebuie identificat organismul responsabil cu întreţinerea acestuia, respectiv "entitatea responsabilă cu întreţinerea". În cazul vagoanelor de marfă, entitatea responsabilă cu întreţinerea trebuie să fie certificată în conformitate cu un sistem elaborat de Agenţia Europeană a Căilor Ferate şi adoptat de Comisie la data de 10 mai.

Directiva prevede de asemenea că certificatul acordat entităţii responsabile cu întreţinerea este valabil în întreaga Uniune Europeană. Această dispoziţie recunoaşte echivalenţa entităţilor responsabile cu întreţinerea şi are ca scop atât creşterea nivelului de siguranţă a căilor ferate, cât şi îmbunătăţirea interoperabilităţii acestora în întreaga UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici