Sistemul acoperă produsele destinate consumatorilor ca de exemplu textile, aparate electrocasnice, mobilă, cosmetice, jucării. Sunt exceptate alimentele, produsele farmaceutice, hrana pentru animale, se arată într-un comunicat de miercuri al ANPC.
Sistemul constă într-o aplicaţie situată pe Internet care este utilizată ca instrument de comunicare atât pentru statele membre UE care utilizează aplicaţia pentru a pregăti şi transmite notificări şi reacţii prin sistem cât şi pentru toate persoanele interesate, într-o secţiune publică destinată acestui scop.
În luna iunie, ca urmare a acţiunilor de control la nivel naţional, desfăşurate de comisarii ANPC, au fost identificate pe piaţa din România produse periculoase. ANPC a transmis în sistemul Rapex, opt notificări de astfel de produse, în majoritate jucării.
În prima etapă a evaluării, echipa RAPEX a Comisiei Europene a validat trei dintre acestea, urmând să fie analizate şi restul notificărilor transmise de ANPC.
Comisarii ANPC au retras de la comercializare aceste jucării periculoase pentru copii.
În urma acţiunilor de urmărire a produselor notificate de celelalte state membre UE prin sistemul RAPEX, în primele şase luni ale anului curent, ANPC a trimis comisariatelor teritoriale 971 de notificari privind produse periculoase identificate pe piaţa UE.