- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.03.2017, 11:48)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Ce au stabilit sindicatele din Poliţie la negocierile de la Ministerul Muncii şi de ce ameninţă cu proteste
Reprezentanţii sindicatelor din Poliţie s-au întâlnit, luni, cu ministrul Muncii, pentru a negocia majorările ce vor fi aplicate prin noua lege a salarizării. La final, ministerul a anunţat că s-a ajuns la un acord, în timp ce sindicatele sunt nemulţumite şi anunţă proteste, dar nu din cauza proiectului, ci pentru că sunt nu este aplicată Hotărârea de Guvern nr 1.
Urmărește
10739 afișări
UPDATE 16.40 Reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului legii salarizării unitare. Totuşi, reprezentanţii MMJS au transmis partenerilor de dialog social că aşteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanţii sindicatelor vor descoperi inadverdenţe, după o mai atentă consultare a documentelor. Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, şi alte probleme care ţin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuţii în acest domeniu să poarte, în continuare, discuţii cu reprezentanţii salariaţilor, în vederea identificării de soluţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marea Britanie ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
Redăm mai jos comunicatul emis de Ministerul Muncii:
Discuţii cu sindicatele din ordinea publică privind legea salarizării unitare
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen-Daniela Dan şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea au participat, astăzi, la sediul MMJS, la consultări cu sindicatele reprezentative din ordinea publică (personal MAI), dar şi ale personalului contractual din cadrul MApN, pe tema proiectului legii salarizării unitare.
Reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului legii salarizării unitare.
Totuşi, reprezentanţii MMJS au transmis partenerilor de dialog social că aşteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanţii sindicatelor vor descoperi inadverdenţe, după o mai atentă consultare a documentelor.
Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, şi alte probleme care ţin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuţii în acest domeniu să poarte, în continuare, discuţii cu reprezentanţii salariaţilor, în vederea identificării de soluţii.
La sediul MMJS sunt aşteptaţi, mâine, 7 martie 2017, la consultări, reprezentanţii sindicatelor din Sănătate şi asistenţă socială. Totodată, precizăm că MMJS şi MCPDS vor purta discuţii, în perioada următoare, cu reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale.
Precizăm, de asemenea, că s-a decis formarea unui grup de lucru la care să participe şi specialişti din cadrul instituţiilor militarizate, ai căror angajaţi nu pot adera la mişcări sindicale.
UPDATE 15.31 Sindicatele din poliţie care au negociat, luni, cu ministrul Muncii noua lege a salarizării, au anunţat că nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând ca la mijlocul lunii martie să aibă loc proteste. La discuţii au participat şi ministrul Afacerilor Interne şi cel pentru Dialog Social.
"Cartoful fierbinte este HG numărul 1, pentru că până acum nu am ajuns la un punct de vedere comun privind aplicarea salariului minim pe economie, 1.450 de lei. Am format un grup de lucru, discutăm pe noul proiect al legii salarizării, sunt intenţii dar până la a materializa mai sunt multe de lămurit. Nu pot să spun ce vom face în 14-16 cu privire la acţiunile de protest, să vedem ce putem obţine. Ministrul de Interne avut o poziţie corectă, dar când a venit vorba de încadrarea pe minim pe economie, sunt păreri diferite", a declarat Florin Vîlnei, preşedintele sindicatului SED LEX.
Hotărârea de Guvern 1/2017 stabileşte că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore. Sindicatele din poliţie arată, însă, că sporurile agenţilor de poliţie sunt calculate conform salariului minim brut din anul 2009, când acesta era de 600 de lei lunar.
"Noi vrem să se aplice legea, Hotărârea de Guvern trebuie respectată, lucru care, din păcate, se aplică cu discriminare. Am semnale foarte puternice din teritoriu că oamenii se vor prezenta la lucru, dar nu or să mai intre în serviciu. Un poliţist în momentul de faţă îndeplineşte atribuţiile a încă doi sau trei poliţişti. Astăzi, în zona Ilfov este cod roşu la spargerea de locuinţe, încercăm să prindem acei infractori, dar cu cine? Cu trei Dacii care sunt din 1900 toamna şi şapte poliţişti din structuri diferite? Nu se poate", a completat Florin Vîlnei.
Reprezentanţii sindicatelor spun că Executivul refuză în acest moment să calculeze indemnizaţiile poliţiştilor la nivelul salariului minim brut din 2017 şi că ar accepta, cel mult, un calcul bazat pe salariul minim brut din 2016.
"Noi, ca poliţişti, îi rugăm să aplice legea şi nu vor. Transmitem la poliţişti să se pregătească de protest. Dacă nu se respectă Hotărârea de Guvern numărul 1, în data de 16 martie, poliştii din Bucureşti şi Cluj-Napoca vor ieşi în stradă", a spus Elvis Măceşanu, preşedinte al sindicatului poliţiştilor Dolj.
Sindicaliştii sunt mulţumiţi şi de faptul că angajaţii din alte domenii de activitate au venituri mai mari decât poliţiştii, deşi munca pe care o desfăşoară un agent de poliţie este mult mai solicitantă.
"În data de 16 martie, agenţii de poliţie vor ieşi în stradă. Nu putem accepta ca o femeie de serviciu, din Ministerul Sănătăţii, să câştige 3.500 de lei, iar un agent de poliţiecare aleargă după hoţi să ia 2.500 de lei. Aici e durerea cea mai mare", a declarat Constantin Mandache, reprezentant al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.
De cealaltă parte, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a spus că la nivelul Guvernului se analizează în acest moment în ce măsură pot fi satisfăcute cererile sindicatelor din poliţie, iar o decizie se va lua după ce reprezentanţii Ministerului Muncii se vor consulta cu cei ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului de Interne.
"Nu ne dorim ca nimeni să iasă în stradă pentru drepturi salariale, pentru că sunt drepturi pe care noi vrem să le acordăm. Avem, până în 2021, creşteri eşalonate chiar şi de 200%, în medie, pentru salariile mici. Cât de curând proiectul noii legi a salarizării va fi definitivat, va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere, iar iar la întâi iulie să intre în vigoare, astfel încât majorările salariale să se realizeze etapizat, până în 2021", a spus Gabriel Petrea la finalul negocierilor cu sindicatele din Poliţie.
O nouă rundă de negocieri între sindicatele din MAI şi Ministerul Muncii este programată pentru a doua parte a zile de marţi, când se vor căuta soluţii de soluţionare a problemelor invocate de reprezentanţii poliţiştilor, pentru a se evita declanşarea protestelor în rândul forţelor de ordine, anunţate deja de sindicate.
ŞTIRE INIŢIALĂ "Doamna Olguţa Vasilescu nu ne-a înaintat această lege a salarizării, acel vestit draft cu care încearcă să ne amăgească zicând să stăm liniştiţi că ei or să facă. Noi vrem lucruri concrete. Indemnizaţiile se calculează la nivelul anului 2009, ceea ce înseamnă că, în fapt, omul câştigă acelaşi bănuţ şi nu obţine nimic în plus. Câştigă doar ei la capitolul imagine, în Poliţie nu se măreşte nimic. Noi vrem ca indemnizaţiile să fie raportate la un salariu minim brut de cel puţin 1.450 de lei. De aceste prevederi ar urmă să beneficieze undeva la 45.000 de oameni, aici incluzând şi personalul auxiliar şi jandarmii şi pompierii. Am cerut aprobare deja de la Primăria Capitalei, pentru datele de 23 şi 24 martie, că să pichetăm Ministerul Muncii, iar pe 25 martie să facem un miting de 10.000 de persoane, de Ziua Poliţiei, pentru că nu e normal ca poliţiştii să aibă salarii atât de mici. Suntem discriminaţi, de exemplu, un şofer de pe salvare are un venit de 5.000 de lei, iar un poliţist cu funcţie de conducere, care instrumentează şi dosare, face cercetare, conduce şi maşină, se ocupă şi de ordinea publică să câştige 3.000 de lei. Noi nu mai acceptăm aceste atitudini abuzive şi trebuie să aşezăm lucrurile acolo unde este corect şi munca noastră să fie plătită la adevărata ei valoare", a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor (SNPPC), înainte de începerea negocierilor de la Ministerul Muncii.
Negocierile de la Ministerul Muncii au loc în contextul în care ministrul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că salariile de până la 4.000 de lei ale bugetarilor ar urma, în medie, să se dubleze odată cu aplicarea noii legi a salarizării.
"Suntem în discuţii pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, primele care vor intra la discuţii vor fi sindicatele din ordinea publică şi din sănătate. (...) Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la postul de televiziune România TV.
Reprezentanţii ministerului au precizat pentru MEDIAFAX că majorările se vor face etapizat şi că nu este vorba despre o dublare pentru toate salariile, ci în funcţie de nivelul acestora. Spre exemplu, salariatului care are un venit de 3.900 lei.
La discuţii participă şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul pentru Dialog Social.
Ministrul Muncii a mai precizat că nu îşi doreşte niciun fel de modificare la proiectul legii salarizării, deşi sindicaliştii au anunţat că vor anumite modificări, dar a spus că ministerul este deschis pentru dezbateri pe această temă. Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Olguţa Vasilescu a declarat că mai întâi trebuie purtate discuţii cu sindicatele, deci nu poate spune o dată exactă, dar legea va trebui adoptată până la data de 1 iulie 2017.
Citeşte şi: DIZGRAŢIAŢII. Un paznic la 300 de deţinuţi, un milion de ore suplimentare şi plecări masive din sistem (GALERIE FOTO)
Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: DNA este o instituţie scăpată de sub orice control civil; D-na Kovesi ar trebui să îşi dea demisia
Citeşte şi: GALERIE FOTO Aproximativ 400 de oameni protestează la Sibiu şi la Iaşi, cerând demisia Guvernului
Citeşte şi: Video Raliu 3
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Zelenski susţine unitatea pentru o "pace dreaptă" în cadrul întâlnirii cu oficialii UE la Bruxelles / O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului
-
astăzi, 18:31
Google, acuzată că foloseşte oameni fără experienţă pentru a verifica răspunsurile AI Gemini