Ce au verificat inspectorii la DNA. Inspecţia Judiciară a publicat ordinul de control

Inspecţia Judiciară a publicat, luni, ordinul privind controlul efectuat la DNA, care conţine toate aspectele care au fost verificate. Documentul a fost postat pe Facebook, după coordonatorul echipei de control a acuzat conducerea că a intervenit în efectuarea verificărilor.

Urmărește
1459 afișări
Imaginea articolului Ce au verificat inspectorii la DNA. Inspecţia Judiciară a publicat ordinul de control

Ce au verificat inspectorii la DNA. Inspecţia Judiciară a publicat ordinul de control

Potrivit documentului, controlul viza "eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor, ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea Structurii centrale a DNA, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat."

Mai exact, magistraţii din echipa de control au vizat verificarea organizării şi coordonării eficiente a comportamentului şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale, respectiv: planificarea activităţilor (planificarea audienţelor, a participării în şedinţele de judecată, a servciciului de permanenţă, etc.), organizarea şi coordonarea activităţii, gestionarea resurselor umane şi materiale (schema de persoanal şi gradul de ocupare, repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate, primirea, înregistrarea, circuitul lucrărilor şi repartizarea lor echilibrată)

La capitolul activităţi de urmărire penală, "controlul a vizat verificarea şi examinarea cauzelor aflate în lucru la procuror, analiza principalilor indicatori statistici".

De asemenea, verificarea modului în care au fost examinate soluţiile pronunţate de instanţe şi exercitate căile de atac, termenele de redactare a motivărilor căilor de atac, soluţionarea plângerilor şi a petiţiilor a fost unul dintre punctele controlului.

Un alt obiectiv a fost organizarea pregătirii şi perfecţionarea procurorilor şi a personalului auxiliar, verificarea comunicării şi a comportamentului în legătură cu procurorii, alte instituţii, personalul auxiliar, judecători, justiţiabili şi mass-media.

Inspectorii au cercetat şi verificarea respectării dispoziţiilor legii privind organizarea judiciară şi incidenţa dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penală, calitatea actelor procesuale şi procedurale şi comunicarea acestora.

Publicarea ordinului vine după ce la CSM au ajuns mai multe sesizări privind maniera în care s-a desfăşurat controlul la DNA, verificări ce au dus la un scandal în Inspecţia Judiciară.

Un memoriu a fost făcut chiar de Elena Rădescu, şeful echipei de control, care acuză conducerea instituţiei de implicare nelegală în verificări. Elena Rădescu a fost coordonatorul echipei care a făcut controlul la DNA, formată din Monica Pleşea, Mihaela Hitruc, Sanda Mateş, Mihaela Focică şi Cornelia Prisăcariu.

Magistratul susţine că "de multe ori s-au pus întrebări pe fondul cauzei şi nu pe ritmicitatea actelor de urmărire penală."

O altă problemă invocată se referă la "imixiunea conducerii Inspecţiei Judiciare în efectuarea controlului managerial la Direcţia Naţională Anticorupţie, prin dispoziţii date în afara cadrului legal coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", făcând referire la "efectuarea într-un anumit mod a controlului, de natură a crea condiţii pentru scurgeri de informaţii în cauze aflate în proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau în proceduri de inventariere şi nu se aflau în lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din Direcţia Naţională Anticorupţie pe segmentul comunicare)".

Elena Rădescu susţine că după desemnarea sa în calitate de coordonator al echipei, Pampu Romanescu Adriana, directorul direcţiei de inspecţie judiciară, i-a cerut să verifice "dosarele în materialitatea lor, exminând actele întocmite de procurori", inclusiv ale celor care au activat în DNA în 2016-2017, dar au plecat, act despre care Rădulescu susţine că excede limitelor verificărilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici