- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.08.2013, 16:17)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce avere are directorul general adjunct APIA, reţinut pentru fapte de corupţie
Directorul general adjunct APIA, Aurel Pană, reţinut pentru fapte de corupţie, nu are o locuinţă în proprietate, însă deţine trei terenuri agricole, cel mai mare de 66.365 metri pătraţi, şi a luat subvenţii de 9.523,77 lei de la APIA, potrivit declaraţiilor de avere din 2012 şi 2013.
Urmărește
1780 afișări
Ce avere are directorul general adjunct APIA, reţinut pentru fapte de corupţie (Imagine: Shutterstock)
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Pană deţine trei terenuri agricole, unul în oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, de 1.000 de metri pătraţi, dobândit în 2008 prin vânzare-cumpărare, cel de-al doilea are 66.365 de metri pătraţi, este în comuna Plătăreşti, Călăraşi, şi a fost cumpărat în 2010, iar cel de-al treilea teren este în comuna Herăşti, Giurgiu, are 5.000 de metri pătraţi şi a fost cumpărat anul trecut.
Directorul adjunct de la APIA nu deţine, potrivit declaraţiei de avere, nicio locuinţă, şi nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă sau de cult, colecţii de artă şi numismatică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Pană mai are un automobil Opel, an fabricaţie 2001, dobândit prin vânzare-cumpărare, şi nu deţine conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro.
Aurel Pană a contractat, în 2008, şi două credite, unul de 6.192 de euro, scadent în 2016 la RBS Bank, iar celălalt, în valoare de 149.097 de franci elveţieni, fiind scadent în 2033.
În ultimul an fiscal, Pană a încasat 24.469 de lei de la Minerva SRL şi 18.954 de lei de la APIA.
De asemenea, în declaraţia de avere completată în 2012, Pană a menţionat că a luat subvenţii de la APIA în valoare de 9523,77 lei.
Soţia sa, Cristina Pană, a încasat anul trecut 14.424 de lei, reprezentând salariul obţinut de la Sonimpex Topoloveni SRL, iar fiica sa a primit 504 lei, reprezentând alocaţia de stat pentru copii.
Potrivit declaraţiei de interese, Aurel Pană este asociat unic al Plugaria SRL Bucureşti, acţiunile pe care le deţine valorând 10.000 de lei. Pană deţine şi 50 la sută şi din Feronia Agritech SRL Bucureşti, acţiuni a căror valoare ajunge la 20.000 de lei.
Aurel Pană s-a născut în 1972 şi, potrivit CV-ului său, din octombrie 2005 este administrator unic şi director general la SC Minerva SRL.
În perioada mai 2004 - octombrie 2005, a fost director tehnic la SC Alcedo SRL (distribuitor de seminţe certificate de porumb, floarea soarelui, rapiţă , soia etc.), după ce anterior a ocupat funcţiile de director de zonă, director logistică şi asistent director la aceeaşi firmă.
Din CV-ul său mai rezultă că, în anul universitar 2009, a absolvit Universitatea din Petroşani şi un curs de perfecţionare postuniversitar la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii "Alexandru Darabont" Bucureşti, în iunie 2008 a obţinut un certificat de evaluator de la Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, iar din octombrie 2003 până octombrie 2009 a fost doctorand la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Facultatea de Horticultură.
Anterior, în perioada octombrie 1998 - iunie 2003, a obţinut diplomă de inginer diplomat la Facultatea de Horticultură, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, iar în 1998 a absolvit Facultatea de Finanţe-Bănci la Universitatea Româno-Americană.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut pe directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi pe Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, şi cer miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă pentru fapte de corupţie.
"E foarte bine că acolo unde apare vreun caz de corupţie DNA intervine. Vă rog să vă preocupaţi personal, să verificaţi dacă la APIA, la celelalte instituţii, sunt toate regulile de transparenţă în aşa fel încât pe viitor să nu mai avem posibilitatea ca vreun funcţionar corupt să intervină în contracte. Faceţi curăţenie, daţi afară pe oricine!", i-a cerut, miercuri, premierul Victor Ponta ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la începutul şedinţei de Guvern.
Ponta a arătat că solicitarea este valabilă şi pentru ceilalţi miniştri, subliniind că nu vrea să existe nici cea mai mică torelanţă faţă de situaţii precum cea de la APIA.
Potrivit DNA, Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.
Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai - august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contractelor de achiziţie de ulei, unei anumite societăţi comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit.
Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane de euro.
"Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive", potrivit procurorilor .
DNA a precizat că, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezintă, susţin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.
Ulterior, susţine DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societăţii câştigătoare a licitaţiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Aurel Pană.
Licitaţia organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziţie de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanţare europeană, precizează DNA.
În baza acestui program, APIA le plăteşte societăţilor comerciale selectate prin licitaţie valoarea ajutoarelor alimentare şi cheltuielile de transport necesare derulării planului.
În acest dosar, anchetatorii au făcut, marţi, percheziţii la sediul APIA, potrivit unor surse judiciare.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe