- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.12.2019, 16:37)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce averi au candidaţii pentru şefia DNA, DIICOT şi a Parchetului General: Terenuri, maşini, case şi credite de zeci de mii de euro
Cinci procurori candidează pentru şefia DNA şi tot atâţia pentru poziţia de şef al DIICOT. Potrivit declaraţiilor de avere, aceştia deţin terenuri, maşini, case de vacanţe şi apartamente, dar au şi credite la bănci în valoare de zeci de mii de euro. Totodată, opt procurori s-au înscris în cursa pentru şefia Parchetului General, iar din declaraţiile de avere depuse de aceştia reiese că, de exemplu, veniturile anuale ale lui Daniel Horodniceanuau fost mai mici decât cele obţinute de Horaţiu Radu sau Laura Oprean, scrie Monitorul Justiţiei.
Urmărește
2689 afișări
Averile celor zece procurori care candidează pentru şefia DNA şi DIICOT.
Mariana Alexandru, Călin Nistor, Elena Grecu, Ionuţ Botnaru şi Crin-Nicu Bologa s-au înscris în cursa pentru ocuparea funcţiei de şef la DNA. Aceştia vor susţine interviul pe 16 ianuarie 2020.
Călin Nistor a intrat în magistratură în 1995. Actualul şef interimar al DNA deţine un teren intravilan în comuna Lungeşti (judeţul Vâlcea), dobândit în 2002 şi un teren agricol în aceeaşi zonă obţinut în 2004. Potrivit declaraţiei sale de avere, tot în Lungeşti, şeful interimar al DNA deţine o casă de locuit de 100 mp, iar în Râmnicu Vâlcea are un apartament de 50 mp.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
În privinţa maşinilor, situaţia este următoarea:
- autoturism Hyunday Accent (2006 an fabricaţie) - obţinut prin: finalizare leasing
- Seat Cordoba - 2007 - finalizare leasing
- Astra Gtc - 2012 - vanzare-cumpărare
- Volkswagen T-Roc - 2018 - credit auto
Acesta are trei conturi deschise la bănci în anii 2010, 2017 şi 2018 cu sold: 30.066 lei, limită de creditare 10.000 lei, limită de creditare 33.500 lei. Nistor are şi două credite în valoare de 188.966 lei, respectiv 20.000 euro. Nistor încasează, de la DNA, un salariu anual de 234.359 lei.
Mariana Alexandru are 30 de ani vechime, din care 9 ani în DNA (2005 - 2014), unde a condus ambele secţii din poziţia de adjunct. Mariana Alexandru a fost primul procuror din istorie care a reusit să obtină aviz pentru reţinerea si arestarea unui senator (Cătălin Voicu), dar şi a unui judecător de la ICCJ (Costiniu). A mai instrumentat dosarele fostului prim ministru Adrian Năstase, fostilor ministri Miron Mitrea, Monica Iacob Ritzi, deputatul Florin Popescu, al fostului membru CSM Adrian Toni Neacsu, sau procuroarei de la PICCJ Angela Nicolae. A fost procurorul care a decis infirmarea soluţiei in cazul Gala Bute, care a condus la redeschiderea cercetărilor în anul 2014. Din anul 2018 până în iunie 2019, cand CSM a decis revenirea în magistratura la cerere, a fost consiliera şefului DIICOT. În septembrie 2019 a promovat examenul pentru funcţia de procuror DIICOT, unde îşi desfăşoară şi acum activitatea.
În declaraţia de avere a soţului său, procurorul militar Ion Alexandru, Mariana Alexandru figurează cu un autoturism Volvo, cu două apartamente în Bucureşti, trei conturi cu câteva zeci de mii de lei şi o pensie venit anual de 159.220 lei.
Camelia Elena Grecu a fost procuror general la Constanţa. Ea a mai candidat la funcţia de şef al DNA, procedură derulată în timpul fostului ministru Tudorel Toader, însă a fost respinsă. Procurorul deţine două terenuri intravilane în Eforie Nord, un teren agricol şi altul intravilan în Techirghiol. Tot în Eforie Nord, procurorul are două case de 99 mp, respectiv 149 mp. Grecu deţine şi un autoturism Toyota Corolla şi unul Toyota CHR. În privinţa creditelor, aceasta are unul singur în valoare de 128.765. Elena Grecu are un venit anual, de la DNA, de 220.098 lei, însă obţine şi venituri din arendă.
Ionuţ Botnaru este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Acesta are mai multe terenuri în comuna Brebu, judeţul Prahova, pe care le deţine împreună cu mai multe persoane. Procurorul are o casă de vacanţă tot în Brebu, o casă de locuit în Buzău şi deţine şi două maşini: Seat Toledo şi BMW X5. În privinţa activelor financiare, Botnaru are două conturi în valoare de 30.000 lei, respectiv 35.000 lei. Are şi un credit în valoare de 93.750 euro. Ionuţ Botnaru a obţinut un venit anual în valoare de 199.052 lei, iar soţia sa, judecător la Curtea de Apel Ploieşti, a obţinut 174.823 lei.
Crin Nicu Bologa este procuror în Sălaj. Acesta a deţinut funcţia de prim-pricuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Potrivit declaraţiei sale de avere, procurorul are 7 terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca şi Constanţa. În Cluj-Napoca sunt 2 apartamente şi în Zalău o casă de locuit. Bologa are un autoturism Audi A3 şi un BMW X3. De asemenea, acesta are şi un credit de 60.000 de lei, scadent în 2021. Procurorul are două conturi în valoare de 6.916 lei, respectiv 80.277 lei. Crin Bologa a obţinut de la parchetul din Sălaj, un venit anual de 212.999 lei. Soţia sa, care lucrează la Serviciul de Probaţiune, avea un venit anual de 54.327 lei. Veniturile din chirii au fost de peste 5.000 euro.
Averile procurorilor care candidează pentru şefia DIICOT
Giorgiana Hosu, Daniel Horodniceanu, Ioana Albani, Viorel Badea şi Teodor Niţă s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DIICOT. Aceştia susţin interviul pe 17 ianuarie 2020.
Giorgiana Hosu este procuror-şef adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei. Hosu se ocupă de dosarul crimelor din Caracal.
Potrivit declaraţiei sale de avere, aceasta are un credit în valoare de 45.000 lei, scadent la finele lui 2020 şi venituri anuale de la PICCJ, DIICOT în valoare de 120.844 lei şi 98.854 lei. Soţul procuroarei, care lucrează la Centrul pentru despăgubiri, are un venit anual de 89.622 lei şi o pensie de la MAI în valoare de 124.800 lei pe an.
Daniel Horodniceanu s-a înscris şi în cursa pentru şefia Parchetului General. Acesta a mai deţinut funcţia de şef al DIICOT. La ultima procedură de selecţie a unei conduceri pentru această funcţie, Horodniceanu a pierdut concursul, acesta fiind câştigat de Felix Bănilă. Postul a rămas, însă, vacant după demisia lui Bănilă în contextul scandalului în cazul Caracal. Declaraţia sa de avere arată că deţine trei terenuri şi o casă de locuit de 245 mp în Iaşi. Horodniceanu conduce un autoturism marca Mercedes. În 2017, acesta a deschis un cont, unde are 38.000 lei. Procurorul obţine un venit anual de la Ministerul Public în valoare de 241.327 lei, iar soţia sa, din indemnizaţia de la Ministerul Sănătăţii, a obţinut un venit anual de 115.442 lei.
Ioana Albani a deţinut, în trecut, funcţia de adjunct al DIICOT. Ioana Albani este procuror din anul 2000, activând până în 2001 în cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Sectorului 1, dar şi la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Ulterior, a ajuns la Parchetul General unde, până în 2004, s-a ocupat îndeosebi de combaterea infracţiunilor informatice. În perioada 2004 - 2005, a ocupat funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Infracţiunilor Informatice din cadrul DIICOT, iar din noiembrie 2005 până în iunie 2006 a fost delegată procuror şef adjunct al DIICOT.
Potrivit declaraţiei de avere, Albani are un apartament în Bucureşti de 43 mp şi trei maşini (Opel Astra, Volkswagen şi Opel). De asemenea, Albani mai are 8 conturi sau depozite în lei şi euro în valoare totală de peste 50.000 lei, respectiv peste 20.000 euro. De asemenea, a primit drept donaţie de la mama sa suma de 300.000 lei. Procurorul a avut venit anual de 164.725 lei net.
Teodor Niţă activează în cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, iar în ultima perioadă s-a remarcat prin declaraţii în dosarul afacerii ilegale cu peşte din România. Teodor Niţă deţine două terenuri în Constanţa şi Tuzla şi o casă de locuit de 527 mp, tot în Constanţa. De asemenea, procurorul are şi două maşini - BMW şi Peugeot. De la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Niţă a obţinut un venit anual de 130.000 lei. Soţia sa, care lucrează la Tribunalul Constanţa, a avut un venit anual de 101.870 lei.
Viorel Badea este, în prezent, director adjunct responsabil cu formarea continuă în cadrul INM. Viorel Badea a fost procurorul în cazul lui Guccifer, un român celebru în toată lumea după ce a compromis conturile private ale unor personalităţi de stat precum George W. Bush sau Colin Powell. Acesta deţine, potrivit declaraţiei de avere, două terenuri agricole în judeţul Ilfov, două maşini (Ford Focus şi Ford Kuga) titluri de stat în valoare de 18.000 lei şi mai multe conturi. Badea mai are un credit în valoare de 103.000 euro, scadent în 2038. Acesta are venituri anuale de la DIICOT şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în valoare totală de aproape 170.000 lei.
Ce averi au cei opt candidaţi pentru funcţia de procuror general
Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea, Horaţiu Radu, Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Laura Oprean, Marian Drilea şi Sorin Vasilache s-au înscris în cursa pentru ocuparea funcţiei de procuror general, potrivit Ministerului Justiţiei. Aceştia susţin interviul pe 14 şi pe 15 ianuarie 2020.
Potrivit Monitorului Justiţiei, din declaraţia de avere a lui Daniel Horodniceanu, procuror la DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi, reiese că acesta a încasat, în anul fiscal 2018, 241.327 de lei de la Ministerul Public (20.110 lei pe lună, echivalentul a aproximativ 4.300 de euro), aceasta fiind singura sursă de venit a procurorului care candidează atât pentru şefia Parchetului General, cât şi pentru conducerea DIICOT.
Daniel Horodniceanu locuieşte, alături de soţie şi cei trei copii, într-o casă din Iaşi, construită în 2012 şi având o suprafaţă de 245 mp, şi mai deţine două terenuri intravilane şi unul agricol. Procurorul conduce un autoturism Mercedes din 2013 şi are, în bancă, 38.000 de lei. De asemenea, Horodniceanu a contractat, din 2015 începând, trei credite, cel mai mare în cuantum de 543.383 de lei, scadent în 2032.
Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al procurorului general, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea. Scutea a candidat, în mandatul lui Tudorel Toader, la şefia DNA. Aceasta a depus ultima declaraţie de avere în 2017.
Potrivit documentului, magistratul a încasat într-un an aproximativ 208.000 lei, cumulând salariul de la Ministerul Justiţiei (141.410 lei) cu salariul de ministru consilier primit de la Ministerul de Externe şi indemnizaţia de membru al Consiliului de îndrumare şi supraveghere, plătită de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Suplimentar, Gabriela Scutea a mai câştigat mici sume de bani din investiţii (dobânzi).
Procuroarea Scutea deţine o casă lângă Braşov, în suprafaţă de 247 mp, aflată încă în construcţie în 2017, şi un apartament de 38 mp în Braşov. La categoria autovehicule, în declaraţia de avere figurează un Volkswagen Passat din 2002. În conturile bancare, Scutea deţinea aproximativ 41.500 de euro şi 142.000 de lei.
Răzvan Horaţiu Radu este, la rândul său, unul dintre cei ce doresc să conducă PÎCCJ, acesta fiind delegat, din iunie 2019, de Consiliul Superior al Magistraturii în funcţia de adjunct al procurorului general. În perioada iulie 2018-iunie 2019, acesta a reprezentat Ministerul Public la şedinţele de judecată de la Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Radu a fost şi procuror detaşat în funcţia de Subsecretar de Stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie şi Tribunalul Uniunii Europene. Radu a obţinut în anul fiscal 2018, din salarii, venituri în cuantum de 351.464 de lei, cumulând remuneraţiile de la PÎCCJ cu cele de la Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea Cuza din Iaşi, unde este cadru didactic. În plus, Radu a obţinut venituri din activităţi independente, astfel: aproximativ 10.000 de euro primiţi de la Consiliul Europei (diurne, cheltuieli de transport etc) şi 2.800 de lei de la Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
Horaţiu Radu conduce un BMW X3 din 2013 şi deţine, împreună cu soţia, două apartamente în Bucureşti, în suprafaţă de 139 mp, respectiv 58 mp, o casă de 262 mp în Voluntari, precum şi o casă şi un teren intravilan în judeţul Bacău. Pentru unul dintre apartamente, cei doi soţi au încasat într-un an, din chirie, 16.920 de lei. De asemenea, cei doi deţin ceasuri şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro şi au contractat două credite, unul de 50.000 de euro şi un altul de 375.000 de lei.
Ionel Corbu, unul dintre procurorii militari care au instrumentat dosarul privind mitingul din 10 august 2018, a depus ultima declaraţie de avere în 2017 şi, potrivit documentului, a câştigat într-un an, ca prim-procuror militar, 181.691 de lei. Ionel Corbu şi soţia sa deţin două imobile în Bucureşti, unul de 66 mp şi altul de 29 mp, şi mai au, în coproprietate, un teren extravilan în Ilfov de 3.000 mp. De asemenea, în declaraţia de avere figurează două autoturisme: un Renault Fluence din 2011 şi un Volkswagen Touareg din 2005.
Florin-Daniel Căşuneanu, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, a primit pe parcursul unui an fiscal 196.249 de lei din salarii, 14.195 de lei din partea CSM, reprezentând indemnizaţia şi diurna pentru participarea la comisia de concurs, şi alţi 8.626 de lei din activităţile didactice prestate la Universitatea Cuza din Iaşi, acolo unde este coleg cu Horaţiu Radu.
Căşuneanu conduce un Volkswagen Passat din 2013, iar în 2018 a vândut un teren cu 35.000 de lei. La capitolul clădiri, în dreptul procurorului figurează o casă în judeţul Iaşi, aflată în construcţie în 2018, şi un apartament de 90 mp în Iaşi. Începând cu 2013, Căşuneanu a conrtactat trei credite, dintre care unul auto, în cuantum total de 442.000 de lei.
Laura Oprean este, din 2016 şi până în prezent, prim-adjunct al procurorului general (delegat). Aceasta a fost procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi a activat în cadrul DNA Cluj ca procuror, iar ulterior ca procuror şef serviciu. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul CSM, Oprean a obţinut, în 2018, 242.733 de lei de la PÎCCJ, la care se mai adaugă 6.926 de lei obţinuţi în urma unor hotărâri judecătoreşti. Laura Oprean este titulara unui teren intravilan de 1.762 mp în Cluj, oraş în care deţine şi un imobil de 76 mp.
Pompiliu Marian Drilea-Marga, al şaptelea candidat pentru funcţia de procuror general, este procuror DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov, şi conform declaraţiei de avere depuse în 2017, a obţinut într-un an fiscal, cumulat, 237.230 de lei, din activitatea de magistrat şi cea de lector la Universitatea Transilvania din Braşov, acolo unde predă drept procesual penal. Drilea deţine, împreună cu soţia, o casă în apropiere de Braşov, în suprafaţă de 150 mp, şi un apartament în Braşov de 65 mp. De asemenea, Drilea are în proprietate trei terenuri intravilane, cel mai mare de 1.179 mp, şi a contractat trei credite bancare, la care mai avea de rambrusat, în total, suma de 70.000 de euro.
Sorin-Săndel Vasilache, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, a primit în anul fiscal 2017 suma de 198.289 de lei din salarii, la care se adaugă 10.750 de lei primiţi de la CSM ca venit membru comisie de examinare concurs. Vasilache deţine, împreună cu soţia, două imobile în Braşov, astfel: o casă de locuit de 1.350 mp şi un apartament de 103 mp. La capitolul terenuri, Vasilache a trecut două terenuri intravilane, cel mai mare în suprafaţă de 2.260 mp, şi două locuri de parcare. Sorin Vasilache are două maşini, un Mercedes Benz din 2007 şi un Opel Astra din 2011, deţinând în cont suma de 15.000 de lei. Magistratul de la Curtea de Apel Braşov a contractat cinci credite, scadente între 2021 şi 2027, în cuantum total de 414.390 de lei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe