CE avertizează România cu privire la efectuarea planurilor de management al râurilor
Comisia Europeană (CE) a transmis un prim avertisment României şi altor 11 state membre, după ce acestea nu au trimis, însă, planurile naţionale de management al bazinelor riverane, conform legislaţiei Uniunii Europene.
CE avertizează România cu privire la efectuarea planurilor de management al râurilor (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)
Statele avertizate sunt Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovenia şi Spania, potrivit unui comunicat de presă al CE.
Planurile bazinelor riverane sunt fundamentale pentru aplicarea Directivei Cadru a Apelor şi pentru atingerea obiectivului de creştere a calificativului apelor europene până în 2015. Planurile ar fi trebuit adoptate până în 22 decembrie 2009.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a cerut statelor membre să ia acţiuni rapide, să finalizeze consultarea publicului şi să trimită planurile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
CE a decis, astfel, să trimită o primă scrisoare de avertizare unui număr de 12 state membre privind absenţa planurilor necesare Directivei Cadru.
Conform legislaţiei în vigoare, statele UE trebuie să publice un plan de management pentru fiecare bazin riveran, iar cele care împart un bazin trebuie să conlucreze pentru a produce un singur plan.
Autorităţile naţionale trebuie să consulte publicul şi celelalte părţi interesate de planuri şi să publice acte premergătoare, lăsând un termen de şase luni pentru primirea de comentarii scrise referitoare la acestea. Având în vedere cerinţele, consultările cu publicul ar fi trebuit să înceapă în decembrie 2008.
În ciuda reglementărilor UE, 31 la sută din populaţia sa nu ştie cum vor fi controlate resursele de apă, situaţie riscantă pentru obiectivele Directivei menţionate, arată CE.
Statele membre atenţionate au două luni la dispoziţie pentru a răspunde avertismentului.
Directiva privind apele de pe teritoriul Uniunii a intrat în vigoare în anul 2000, prevăzând un sistem integrat de management al bazinelor riverane. În cadrul acesteia a fost stabilit şi obiectivul de a ajunge la un calificativ bun al apelor până în 2015.
Comisia analizează, în prezent, calitatea planurilor de management deja primite şi va prezenta un al treilea raport privind implementarea Directivei Cadru în 2012. Acesta va sumariza planurile şi va oferi recomandări pentru îmbunătăţirea modalităţilor de implementare a acestora.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO