CE cere ANST restituirea a peste un milion de euro, cheltuiţi nelegal de ANSIT în perioada 2003-2005

Comisia Europeană a notificat Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) că trebuie să restituie 1.091.150,82 de euro, sumă cheltuită nelegal în perioada 2003 - 2005 de către Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor, condusă de Cristian Rizea până în 2006.

Urmărește
20 afișări

"În data de 5 aprilie 2011, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret a fost notificată de Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Educaţie şi Cultură - Tineret în Acţiune pentru restituirea sumei de 1.091.150,82 euro acordând un termen de 20 de zile pentru returnarea sumei de bani cheltuită nelegal în perioada 2003-2005 de către Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT), la conducerea căreia s-a aflat din anul 2002 şi până în 2006 domnul Cristian Rizea", a anunţat, miercuri, ANST, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit sursei citate, delegaţia ANST care a participat la întalnirea cu Comisia Europeană a obţinut prelungirea termenului de returnare a sumelor de bani, fiind necesare clarificări ale documentelor proiectelor şi soluţiile date de organele de cerectare penală în dosarele întocmite.

"Suma mai sus menţionată a fost constatată în urma raportului de audit întocmit de Comisia Europeană ca diferenţă între suma plătită de către Comisie României de 1.748.081,20 euro şi suma plăţilor efectiv declarate eligibile de 656.830,38 euro", se arată în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor pentru perioada 2003-2005 sunt efectuate cercetări de către Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul penal 27/P/2011, în care învinuit este şi fostul director de la acea vreme al ANSIT, Cristian Rizea, în prezent deputat.

Potrivit sursei citate, în acest dosar se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 182 alineatele 1 şi 2 din Legea 78/2000, în ceea ce priveşte modul de utilizare a sumei de 3,985 milioane de euro acordată Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor, în perioada 2003-2005, în baza Acordurilor privind acţiunile descentralizate, semnate de Cristian Rizea.

Totodată, sursa citată menţionează că în dosarul penal nr. 89/P/2007 s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cristian Rizea, Gheorghe Popa, Irina Olguţa Dicea şi Gheorghe Ciurilă, în ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene nerambrusabile în cadrul contractelor de parteneriat.

"Având în vedere modul defectuos de gestionare a fondurilor alocate acţiunilor de tineret, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret îşi manifestă îngrijorarea cu privire la Proiectul coordonat de acelaşi domn Cristian Rizea, care încearcă de această dată «să revigoreze sportul românesc» , probabil în aceleaşi condiţii în care a «revigorat şi fondurile europene destinate tineretului», se mai arată în comunicatul ANST.

Pe de altă parte, Programul comunitar "Youth", demarat în România în anul 2000, a fost suspendat în decembrie 2005 întrucât un milion de euro, cheltuiţi în perioada 2000 - 2001 nu au putut fi justificaţi de autorităţile române Comisiei Europene.

De altfel, Departamentul pentru Lupta Antifraudă a demarat verificări cu privire la eventuala deturnare de fonduri în legătură cu programul "Youth", dosarul fiind transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

După suspendarea programului, în decembrie 2005, departamentul din cadrul ANSIT care coordona Programul "Youth" a trecut în subordinea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Tineret.

În martie 2006, fostul director al ANSIT Cristian Rizea declara, la Comisia pentru tineret a Camerei Deputaţilor, că deturnarea de fonduri înregistrată la nivelul ANSIT provine din perioada 2000-2001, când el nu deţinea funcţia respectivă.

El preciza că, până în februarie 2002, programul comunitar pentru tineret era derulat de Agenţia pentru Cooperare Europeană în Domeniul Tineretului, Eurotin, ANSIT fiind înfiinţată abia în februarie 2002, iar el a fost numit director al agenţiei pe 1 august 2002, prin ordin al ministrului Tineretului de atunci, Giorgiu Gingăraş.

Pentru a-şi susţine nevinovăţia, Rizea a prezentat atunci scrisoarea prin care directorul pentru educaţie şi cultură din cadrul Comisiei Europene, Nikolaus van der Pas, îl informa pe secretarul de stat Karoly Borbely, preşedintele ANT, despre faptul că ANSIT datorează CE suma de 1.085.250 euro, pe care nu a folosit-o în derularea programelor pentru tineret.

Scrisoarea oficialului european este datată 1 august 2005 şi este urmată, la data de 5 septembrie 2005, de o scrisoare a lui Borbely către oficialii europeni, prin care acesta propunea ca datoria de 1.018.581 euro (rămasă după emiterea unui ordin de plată, de către ANSIT, în valoare de 66.668 euro), să fie reţinută din suma pe care Comisia o alocă ANSIT în contul anului 2005.

Rizea arăta că activitatea derulată de Eurotin până în 2002 a fost auditată de o firmă independentă, care a constatat că, în perioada 2000-2001, această instituţie a utilizat fraudulos suma de aproape un milion de euro.

Comisia Europeană a blocat, în 2004, fondurile destinate României pentru programele derulate prin ANSIT pe anul 2005, până la momentul stingerii datoriei de un milion de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici