Ce crede un tânăr magistrat despre situaţia din justiţie: Deşi există presiuni la independenţa magistraţilor, educaţia ne obligă să nu abdicăm

Şeful de promoţie al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), Alinel Bodnar, a susţinut marţi, la Palatul Cotroceni, că deşi uneori există presiuni sau atacuri la independenţa magistraţilor, educaţia profesională îi oblige să nu abdice de la principii.

Urmărește
689 afișări
Imaginea articolului Ce crede un tânăr magistrat despre situaţia din justiţie: Deşi există presiuni la independenţa magistraţilor, educaţia ne obligă să nu abdicăm

„Chiar dacă uneori pot exista presiuni sau chiar atacuri la independenţa magistraţilor noi credem că educaţia profesională ne obligă să nu abdicăm de la principii”, a spus tânărul magistrat, la ceremonia primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

Acesta a precizat că apărarea independenţei justiţiei presupune şi obligaţia magistraţilor de a se asigura că orice propunere legislativă este în interesul tuturor cetăţenilor şi că nu devine o piedică în calea îndeplinirii obligaţiei de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

„Dorinţa principală a generaţiei noastre este aceea ca independenţa magistraţilor să fie protejată atât teoretic, cât şi practic, atât prin intermediul legislaţiei, cât şi prin intermediul declaraţiilor publice ale persoanelor care se consideră formatori de opinie sau care ocupă o funcţie de demnitate publică. Apărarea independenţei justiţiei, atunci când discutăm despre ea, noi trebuie să avem în vedere că aceasta trebuie raportată atât la cetăţeni, cât şi la magistraţi, dar şi la celelalte puteri ale statului”, a spus Bodnar.

Tânărul magistrat a adăugat că generaţia sa îşi propune să îşi asume cu maximă responsabilitate sarcina de a contribui la apărare ordinii statului de drept, a supremaţiei legii şi a înfăptuirii actului de justiţie.

„Pentru a realiza această sarcină este nevoie, este esenţial ca şi reprezentanţii celorlalte puteri în stat să trasmită semnale de încredere şi de susţinere către autoritatea judecătorească. Aceste semnale reprezintă, în opinia noastră, o reală confirmare a susţinerii independenţei justiţiei, iar noi ne dorim o colaborare loială, serioasă şi transparentă cu celelalte puteri ale statului”, a susţinut Bodnar.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii că învestirea acestora are loc într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii.

"Profesia dumneavoastră presupune construirea de caractere morale pentru societatea în care trăim. Prin importanţa funcţiei sunteţi şi trebuie să rămâneţi modele de comportament, arătând că valorile în care credeţi şi în slujba cărora aţi ales să vă desfăşuraţi activitatea reprezintă, de fapt, un mod de viaţă.Conduita, integritatea şi profesionalismul de care veţi da dovadă constituie sursa credibilităţii şi legitimităţii serviciului public al justiţiei. Ca Preşedinte al României, ţin să vă spun că v-aţi ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strâns legată de parcursul democratic al statului",a transmis preşedintele Klaus Iohannis absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici