- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.06.2012, 14:00)
- Valentin Busuioc ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce drepturi au consumatorii români în ţară şi în alte state membre. UE a lansat campania "E dreptul tău! Acţionează!"
Comisarul european pentru Sănătate şi Consumatori, John Dalli, a lansat, marţi, campania Uniunii Europene "E dreptul tău! Acţionează!", cu scopul de a informa consumatorii din România despre drepturile lor în ţară şi în alte state membre.
Urmărește
1263 afișări
Ce drepturi au consumatorii români în ţară şi în alte state membre. UE a lansat campania "E dreptul tău! Acţionează!" (Imagine: Shutterstock)
"Legislaţia comunitară stabileşte drepturi pentru consumatori, dar crearea cadrului legal este doar primul pas spre împuternicirea consumatorilor", a declarat comisarul european, într-un mesaj video adresat la conferinţa de lansare de la Reprezentanţa Comisiei Europene din Bucureşti, adăugând că, pentru ca drepturile consumatorilor din România să funcţioneze în practică, ele trebuie cunoscute şi susţinute.
John Dalli a precizat că Eurobarometrul realizat de UE în România arată că, dintre consumatorii cu vârste de 24-39 de ani chestionaţi, 79% doresc să ştie mai multe despre drepturile lor în situaţia în care vor să returneze un produs cumpărat on-line. De asemenea, 78% dintre ei vor să fie mai informaţi despre plăţile pentru creditul contractat care includ costuri suplimentare neprevăzute. Totodată, 75% din subiecţi caută să afle cât mai multe lucruri în cazul în care pachetul de călătorie diferă substanţial faţă de prezentarea din broşură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe de altă parte, conform Eurobarometrului, 37% din consumatorii români nu au încredere în bănci, 34% privesc cu scepticism agenţiile de turism sau tour-operatorii, iar 27% dintre ei împărtăşesc aceeaşi opinie faţă de operatorii de telefonie.
La eveniment, au participat şi Valeriu-Dan Dionisie (reprezentantul Directoratului General pentru Sănătate şi Consumatori din Comisia Europeană), actriţa Daniela Nane (ambasadorul campaniei) şi Roxana Dumbravă (reprezentant al consorţiului format din Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, şi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România).
Valeriu-Dan Dionisie a explicat că demersul CE este avantajos atât pentru consumatori, cât şi pentru mediul de afaceri.
"Din perspectiva Comisiei Europene, consumatorii sunt actori esenţiali în impunerea unui mediu economic perfectibil şi în stimularea creşterii economice a Uniunii Europene", a declarat Dionisie, care a adăugat că studiile recente ale Comisiei au relevat faptul că aproximativ 56% din PIB-ul Uniunii Europene este folosit la consum.
Potrivit lui Valeriu-Dan Dionisie, România ocupă primul loc atât la procentajul de consumatori care nu fac plângeri la autorităţile competente când se confruntă cu probleme (59% din cei chestionaţi), cât şi la cel al consumatorilor care sunt de părere că autorităţile române pentru controlul calităţii produselor funcţionează eficient (91% din respondenţi).
Actriţa Daniela Nane a expus mesajul-cheie al campaniei - "Ştii cine eşti tu?" - şi trei spoturi cu scopul de a educa şi informa consumatorii în trei situaţii problematice: returnarea cumpărăturilor on-line, transparenţa pachetelor de vacanţă şi respectarea garanţiei produselor.
Roxana Dumbravă a prezentat asociaţii ale consumatorilor din diverse state europene: "Test Achats" (Belgia), "Stiftung Warentest" (Germania), "Consumentenbond" (Olanda) şi "Which?" (Marea Britanie).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe