- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce este congestia nazala si cum o putem ameliora?
Advertorial. Fie ca este rezultatul unui exces de mucus in pasajele nazale, fie ca este cauzat de iritarea vaselor de sange, nasul infundat poate fi extrem de enervant. Aceasta senzatie, numita „congestie nazala” este un simptom frecvent, cauzat de diverse etiologii, cum ar fi sinuzita, rinita alergică sau non-alergică, ce duce la congestia sinusoidelor venoase care acoperă mucoasa nazală.
Ce este sinuzita?
Sinuzita este una dintre cele mai frecvente afectiuni care ne pot afecta de-a lungul vietii. Reprezinta o inflamatie a tesutului care acopera sinusurile si poate afecta atat adultii, cat si copiii. Sinusurile sanatoase sunt umplute cu aer. Dar, atunci cand acestea sunt blocate si umplute cu lichid, germenii pot creste si provoca o infectie. In functie de durata simptomelor, sinuzita poate fi acuta sau cronica. Sinuzita cronica si sinuzita acuta au semne si simptome similare, dar sinuzita acuta este o infectie temporara a sinusurilor adesea asociata cu o raceala, ce dureaza de obicei intre 4 si 12 saptamani. Semnele si simptomele sinuzitei cronice dureaza cel putin 12 saptamani. Este posibil astfel ca inainte de a dezvolta sinuzita cronica sa ai mai multe episoade de sinuzita acuta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ce este rinita alergica?
Rinita alergica se dezvolta atunci cand sistemul nostru imunitar devine sensibil si reactioneaza
excesiv la ceva din mediu (alergeni). Este o afectiune foarte frecventa, intalnita sub doua forme:
- Rinita sezoniera:
Simptomele rinitei alergice sezoniere pot aparea primavara, vara si toamna devreme. De obicei, sunt cauzate de sensibilitatea alergica la sporii mucegaiului aerian sau la polenul din iarba, copaci si buruieni.
- Rinita perena:
Persoanele cu rinita alergica perena prezinta simptome pe tot parcursul anului. In general, acest tip de rinita este cauzata de acarieni din praf, par de animale, gandaci sau mucegai.
Unele persoane pot experimenta ambele tipuri de rinita, simptomele permanente inrautatindu-se in anotimpurile specifice ale polenului. Rinita alergica este uneori numita „febra fanului”, mai ales atunci cand este cauzata de alergeni sezonieri. Desi are simptome similare cu cele ale unei raceli, rinita alergica nu este cauzata de vreun virus sau bacterii, ci apare ca o reactie a sistemului imunitar la anumiti factori alergizanţi.
Ce este rinita non-alergica?
Rinita non-alergica reprezinta orice forma de rinita care nu implica sistemul imunitar al organismului. Spre deosebire de forma acuta care dureaza doar cateva zile sau pana la 4 saptamani, in cazul formei cronice inflamatia nazala dureaza mai mult de 4 saptamani consecutive. Rinita non-alergica apare atunci cand vasele de sange din interiorul nasului se extind. Acest lucru duce la aparitia inflamatiei si congestiei nazale. Nu se stie exact de ce se dilata vasele de sange din nas, dar reactia poate fi declansata de: iritanti sau poluarea aerului (cu parfumuri, detergenti, mirosuri), fluctuatii ale vremii, infectii ale cailor respiratorii superioare (raceala sau gripa), alimente picante sau bauturi calde, medicamente (aspirina, ibuprofen, beta-blocante, antidepresive, contraceptive orale), modificari hormonale asociate cu sarcina, menstruatie sau afectiuni tiroidiene, stres, chirurgie extensiva a sinusurilor, probleme structurale care afecteaza pasajele nazale, alte afectiuni medicale, inclusiv refluxul gastro-intestinal (GERD), astmul sau sinuzita cronica. Pentru unii oameni, cauza specifica a rinitei non-alergice nu poate fi identificata. Oricare ar fi insa factorii declansatori, rezultatul este acelasi - membranele nazale umflate, congestie sau mucus excesiv.
Insa, indiferent care ar fi cauza exacta, simptomele congestiei nazale ajung suparatoare si ai nevoie de o solutie cu actiune rapida si un efect de durata pentru respiratie usoara.
Cum tratam congestia nazala?
Tratamentele congestiei nazale implica o combinatie de medicamente si modificari ale stilului de viata. Exista mai multe tipuri de medicamente care trateaza congestia nazala: decongestionante nazale, spray-uri nazale saline, anticolinergice, spray-uri care contin corticosteroizi sau antihistaminice. O categorie de medicamente cu actiune benefica asupra mucoasei nazale o constituie decongestionantele nazale sub forma de spray, care sunt si foarte usor de administrat.
De ce decongestionante nazale sub forma de spray?
- Reprezinta o solutie optima in reducerea congestiei nazale.
- Sprayurile nazale decongestionante functioneaza in cateva minute, iar efectul dureaza ore intregi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36