Ce este fenomenul Shoebox din preajma Crăciunului şi cum reuşesc voluntarii să strângă mii de CUTII de pantofi pentru a le oferi în dar - FOTO

Un tată a vrut să îşi înveţe copilul să dăruiască. Mai târziu, colegii băiatului au spus povestea acasă, iar zeci de clujeni s-au implicat în donaţii pentru cei mai săraci. O fetiţă şi-a donat ghetuţele cumpărate din banii trimişi de tatăl ei din Spania şi, astfel, fenomenul Shoebox a devenit global.

Urmărește
667 afișări
Imaginea articolului Ce este fenomenul Shoebox din preajma Crăciunului şi cum reuşesc voluntarii să strângă mii de CUTII de pantofi pentru a le oferi în dar - FOTO

Ce este fenomenul Shoebox din preajma Crăciunului şi cum reuşesc voluntarii să strângă mii de CUTII de pantofi pentru a le oferi în dar - FOTO

Clujeanul Valentin Vesa, specialist marketing şi inginer IT, derulează, împreună cu familia, proiectul de voluntariat Shoebox – Cadoul din cutia de pantofi, aducând un strop de bucurie pentru mii de copii nevoiaşi din România, care primesc de Crăciun dulciuri sau hăinuţe, inclusiv din Australia sau SUA, puse pe vapor cu luni de zile înainte.

De 11 ani, Valentin îşi dedică luna decembrie proiectului său de suflet, prin care colectează şi împarte copiilor nevoiaşi dulciuri sau hăinuţe. Totul se face pe bază de voluntariat, fiecare cutie de pantofi înmânată unui copil fiind fotografiată, Shoebox devenind un fenomen global, cu acţiuni desfăşurate şi în comunităţile de români din străinătate.

”În urmă cu 11 ani, împreună cu soţia mea, am vrut să îl învăţăm pe fiul nostru, Luca, care avea trei ani şi jumătate, să dăruiască. Provocarea a fost unde găsim oameni săraci, nevoiaşi, în Cluj, astfel încât copilul să vadă că există şi familii cu lipsuri şi care ar trebui ajutate. Ne-am dus la Pata Rât, în comunitatea de romi, am pregătit pachete cu dulciuri şi jucării iar Luca le-a dat unor copii care se jucau în zăpadă. Mi-a spus, ulterior, că ar vrea să mai facem un astfel de gest, şi i-am promis că vom relua acţiunea, dar să păstreze secretul, pentru că nu vrem să ne lăudăm. Cel mic, însă, le-a spus colegilor de grădiniţă, astfel că părinţii au început să ne sune că vor să ni se alăture în acest proiect”, a povestit Vesa corespondentului MEDIAFAX.

Numele Shoebox – Cadoul din cutia de pantofi, a fost dat de soţia sa, care şi-a amintit de ajutoarele primite imediat după Revoluţia din 1989 din străinătate, care veneau în cutii colorate.

”Totul se desfăşoară exclusiv pe bază de voluntariat, nu avem în spate nicio asociaţie sau fundaţie, proiectul fiind unul dintre cele mai mari de voluntariat din Europa, iar pe Facebook suntem cel mare grup de caritate. Colectarea cutiilor are loc în fiecare an în perioada 1 – 15 decembrie, după care începe distribuirea în intervalul 16 – 24 decembrie la cazuri concrete de copii din familii nevoiaşe, doar de către voluntari, cu maşinile lor. Nu primim donaţii în bani şi nu sponsorizăm nimic niciunui voluntar. Cutiile sunt împachetate acasă, capacul separat şi corpul cutiei separate, nu se sigilează, vin desfăcute şi etichetate pentru fete sau băieţi cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani. Nu primim alimente perisabile, ci conserve, dulciuri, haine, încălţăminte. Din 2015 nu mai primim lucruri folosite, ci doar noi, cu lucruri de calitate pentru copii”, a explicat fondatorul Shoebox.

Cea mai mare bucurie a sa este să vadă părinţi, care au participat în proiect în urmă cu zece ani, şi care şi-au implicat, la rândul lor, copiii.

CITEŞTE continuarea în pagina 2

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici