Ce este narcolepsia: adormirea bruscă chiar şi în plină zi
Narcolepsia este o boală neurologică rară. Însă, multe cazuri nu ies la iveală pentru că majoritatea oamenilor nu cunosc semnele de alarmă sau pentru că sunt înţeleşi greşit şi confundaţi cu alte bolie (de la epilepsie la patologii psihiatrice), astfel că diagnosticul vine adesea cu întârziere.
Care sunt cauzele
„Narcolepsia este o patologie neurologică caracterizată prin incapacitatea creierului de a regla ritmul somn-veghe într-un mod fiziologic”, explică profesorul Giuseppe Plazzi, şeful Centrului de Narcolepsie al Institutului de Ştiinţe Neurologice Irccs din Bologna şi fost preşedinte al Institutului de Ştiinţe Neurologice din Bologna.
„Pacienţii narcoleptici, de fapt, suferă de somnolenţă excesivă în timpul zilei şi intră în faza REM (cea caracterizată prin vise intense şi paralizie a muşchilor corpului) într-un mod brusc şi atipic. Acum ştim că narcolepsia este cauzată de leziuni cerebrale localizate.
Cum se produce această afectare nu este clar, dar s-a descoperit că implică un nucleu de celule nervoase, situate în hipotalamus, care produc o substanţă numită orexină sau hipocretină”.