Ce îi preocupă pe consumatorii români: siguranţa alimentară şi preţul produselor

Publicat: 28 09. 2022, 15:37
Actualizat: 28 09. 2022, 15:39

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, 59% dintre români (46% dintre cetăţenii UE) declară că se ghidează în achiziţionarea alimentelor după gradul de siguranţa al acestora. Pe locul doi se află preţul (48% dintre români vs 54% dintre cetăţenii UE), în timp ce gustul reprezintă doar al treilea criteriu în alegerea alimentelor (43% dintre români vs. 51% dintre cetăţenii UE).

71% dintre români (70% dintre cetăţenii UE) s-au declarat preocupaţi de importanţei siguranţei alimentare. Cei mai mulţi au auzit despre aditivii din alimente sau băuturi (49% dintre români vs 70% dintre cetăţenii UE), despre toxiinfecţiile alimentare cauzate de contaminarea cu bacterii, virusuri sau paraziţi (49% dintre români vs 57% dintre cetăţenii UE) şi despre reziduuri de pesticide din alimente (47% dintre români vs 65% dintre cetăţenii UE).

Aproximativ 6 din 10 participanţi (63% dintre români vs 61% dintre cetăţenii UE) indică televiziunea ca fiind principala sursă de informaţii despre riscurile alimentare, urmată de familie, prieteni, vecini sau colegi (50% dintre români vs 44% dintre cetăţenii UE) şi internet (27% dintre români vs 37% dintre cetăţenii UE).

Mai mult de 8 din 10 respondenţi au încredere în medici (81% dintre români vs 89% dintre cetăţenii UE), universităţi/oameni de ştiinţă finanţaţi din fonduri publice (77% dintre români vs 82% dintre cetăţenii UE) şi fermieri şi producători primari (76% dintre români vs 74% dintre cetăţenii UE) pentru informaţii cu privire la riscurile alimentare.

18% dintre români şi 21% dintre cetăţenii UE spun că nu şi-ar schimba comportamentul în cazul unei alerte alimentare.

Informaţiile au fost relevate în urma unui sondaj Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada martie-aprilie 2022. La studiu au participat 1.000 de români şi 27.000 de persoane din UE.