Ce îi reproşează USL Avocatului Poporului

USL reproşează Avocatului Poporului, în cererea de revocare din funcţie, că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

Urmărește
1256 afișări
Imaginea articolului Ce îi reproşează USL Avocatului Poporului

Ce îi reproşează USL Avocatului Poporului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Prevederile legale invocate de USL sunt art. 58 alineatul 1 şi art. 59 alineatul 1 din Constituţie referitoare la rolul Avocatului Poporului şi la modul în care îşi exercită atribuţiile şi articolele 2 şi 8 din legea de funcţionare a instituţiei, care stabilesc că este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice autoritate publică şi că jurământul depus de Avocatul Poporului cuprinde şi îndatorirea acestuia de "a-şi îndeplini cu bună credinţă şi imparţialitate atribuţiile".

Prezentăm integral argumentele USL în favoarea revocării din funcţie a Avocatului Poporului Gheorghe Iancu:

VEZI DOCUMENTELE

"Actualul Avocat al Poporului, domnul Gheorghe Iancu, numit în această funcţie prin Hotărârea Parlamentului nr. 16 din 27 septembrie 2011, a demonstrat, prin acţiunile sale, că utilizează prerogativele constituţionale şi legale în scopuri politice, în vederea servirii intereselor forţei politice care l-a promovat în această funcţie, respectiv ale Partidului Democrat Liberal; în acest sens amintim sesizările înaintate, din oficiu, Curţii Constituţionale de către Avocatul Poporului asupra actelor normative adoptate de actualul Guvern, învestit după demiterea prin moţiune de cenzură a Guvernului Ungureanu, astfel:

- sesizarea de neconstituţionalitate a art. V, alin (1) teza I din OUG nr. 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice. Trebuie menţionat că această reglementare avea caracter financiar-bugetar, neaducând atingere, în nici un fel, drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, demersul Avocatului Popoeului având ca unic scop contracararea unei măsuri de redresare a bugetului de stat şi menţinerea efectelor unei măsuri politice discriminatorii şi partizane.

- sesizarea de neconstituţionalitate a OU 27/2012 referitoare la organizarea Institutului Cultural Român. Măsurile prevăzute de această Ordonanţă sunt unele cu caracter organizatoric şi care nu afectează în nici un fel drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

De asemenea, pe parcursul exercitării mandatului de Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme cu caracter politic, fără ca acesta să fi fost sesizat, în cadrul competenţelor sale constituţionale.

Pe perioada exercitării mandatului, dl Gheorghe Iancu s-a adresat în repetate rânduri, în afara competenţelor sale, diverselor autorităţi publice, solicitând acestora impunerea unor măsuri cu privire la modul de soluţionare a unor chestiuni administrative concrete. În acest sens amintim: sesizările adresate, din oficiu, de către Avocatul Poporului Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii Publice, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală cu privire la aplicarea taxei clawback.

Având în vedere motivele anterior expuse, din care rezultă explicit că dl Gheorghe Iancu a încălcat în mod repetat prevederile Constituţionale şi pe cele ale Legii 35/1997, precum şi faptul că prevederile legale care definesc instituţia Avocatul Poporului îi plasează mandatul sub spectrul obiectivităţii, imparţialităţii şi în afara oricărei ingerinţe politice, considerăm că se impune, de urgenţă, măsura revocării sale din funcţia de Avocat al Poporului".

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a comentat, pentru MEDIAFAX, intenţia USL de a-l revoca din funcţie afirmând despre aceasta că este "un atac pe la spate", surprinzător şi de neînţeles în condiţiile în care el consideră că nu a încălcat "Constituţia şi legile".

"Asta îmi spune cum este caracterul unui om care una îţi spune în faţă şi apoi te atacă pe la spate. Tot ce invocă USL nu are niciun temei. Nu am încălcat Constituţia şi legile ţării, ci mi-am făcut datoria, mi-am exercitat dreptul constituţional. Oricum, indiferent care va fi decizia finală, mă voi supune", a spus Iancu.

Şedinţa Parlamentului pentru revocarea din funcţie a lui Gheorghe Iancu ar urma să aibă loc de la ora 14.00.

Valer Dorneanu va fi propunerea USL pentru a ocupa ca interimar funcţia de Avocat al Poporului, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

Valer Dorneanu este în prezent adjunct al Avocatului Poporului, este fiind avizat favorabil în această funcţie de Comisiile juridice ale Parlamentului, în 3 aprilie.

De asemenea, Valer Dorneanu a fost propus pentru funcţia de Avocat al Poporului de către USL, în iunie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici