CE: Mandatul european de arestare folosit excesiv, inclusiv în cazuri nu foarte grave
Mandatul european de arestare, o unealtă rapidă şi esenţială în prinderea unor infractori, a ajuns să fie folosit excesiv de autorităţile din statele membre, inclusiv în cazul unor infracţiuni nu foarte grave, potrivit Comisiei Europene (CE).
Potrivit CE, mandatul european de arestare s-a dovedit a fi, încă de la adoptarea sa în 2004, un instrument eficient pentru a extrăda persoane suspectate de infracţiuni dintr-un stat membru în altul.
Deşi apreciază succesele obţinute de la intrarea în vigoare a acestui sistem - bazat în mare parte pe încrederea reciprocă între autorităţile naţionale -, CE consideră că se pot aduce îmbunătăţiri astfel încât să fie respectate întru totul drepturile omului.
"Mandatul european de arestare este un instrument important pentru prinderea infractorilor, dar statele membre trebuie să se asigure că este folosit corect. Guvernele naţionale trebuie să contribuie la stabilirea încrederii între sistemele judiciare astfel încât mandarul european de arestare să funcţioneze mai eficient. În contextul implicaţiilor legate de drepturile fundamentale, mandatele europene de arestare nu ar trebui emise în mod mecanic sau automat pentru infracţiuni care nu sunt atât de grave, precum furtul de biciclete", a spus comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.
Raportul CE arată că statele membre au emis între 2005 şi 2009, aproape 55.000 de mandate europene de arestare, ducând la predarea către un stat a peste 11.500 de suspecţi. În aceeaşi perioadă, aplicarea mandatelor europene de arestare a dus la grăbirea procesului de transfer al infractorilor între state UE, scăzând perioada de la aproximativ un an la 16 zile dacă suspectul nu se opune extrădării şi 48 de zile dacă atacă procedura.
Totuşi, în contextul în care UE îşi adaptează legislaţia la drepturile fundamentale ale persoanelor, inclusiv ale infractorilor, aplicarea mandatelor europene trebuie făcută având în vedere aceste aspecte şi gravitatea infracţiunii.
În acest sens, cele care sunt responsabile pentru modul de aplicare a mandatului european de arestare sunt statele membre, acestea fiind atenţionate să aibă în vedere gravitatea infracţiunilor, durata condamnărilor şi costurile şi beneficiile aplicării mandatului înainte de emiterea acestuia.
CE solicită astfel statelor membre să-şi completeze lacunele din legislaţie astfel încât să poată aplica în mod corect mandatul european de arestare, să supravegheze emiterea mandatelor astfel încât procurorii să nu mai dea mandate pentru infracţiuni minore şi să vină cu propuneri, până la finele lui 2011, referitoare la instruirea poliţiştilor, a autorităţilor judiciare şi a procurorilor în ceea ce priveşte mandatul european de arestare.
De asemenea, CE încurajează statele membre să implementeze măsuri complementare pentru situaţii în care, de exemplu, se face transferul de sentinţă atunci când acuzatul nu este prezent, să-şi actualizeze şi îmbunătăţească arhivele privind mandatele europene emise şi să monitorizeze atent instrumentarea mandatelor europene, indicând eventualele ineficienţe şi măsurile de corectare a acestora.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO