- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.07.2018, 17:48)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce oportunităţi le oferă universităţile de top din Capitală viitorilor studenţi. Taxele de înscriere şi datele la care se vor susţine examenele de admitere
Universităţile se pregătesc pentru admiterea studenţiilor, fiecare instituţie având diferite beneficii atractive pentru viitorii boboci. Reprezentanţii universităţilor se laudă cu locuri la buget, burse, dar şi opţiuni pentru unii candidaţi de a primi un loc gratuit în campusul studenţesc.
Urmărește
1073 afișări
Printre cele mai căutate instituţii de învăţământ superior din Capitală se numără: Universitatea Politehnică, Universitatea din Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi Academia de Studii Economice.
Universitatea Politehnica din Capitală a scos la concurs, pentru anul 2018-2019, peste 6.000 de locuri dintre care 1.075 sunt nebugetate, admiterea în această instituţie de învăţământ fiind organizată în luna iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de Nord
-
Zelenski spune că orice concesie în favoarea lui Putin ar fi „sinucigaşă” pentru Europa
-
Grindeanu, în direct de pe A7: Cei 11 km vor avea şi rolul de Variantă Ocolitoare a Focşaniului
„Pentru examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă, în anul universitar 2018-2019, la Universitatea Politehnica din Bucureşti au fost scoase la concurs de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării 6.045 de locuri, dintre care 1.075 de locuri cu taxă. Concursul ce vizează ocuparea acestora se va desfăşura, pentru trei dintre facultăţile UPB, chiar în momentul înscrierii, iar pentru celelalte 12, în perioada 16-17 iulie. Înscrierile candidaţilor pentru examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă, în anul universitar 2018-2019, la Universitatea Politehnica din Bucureşti au fost programate pentru perioada 9-14 iulie 2018, acestea urmând să se facă la secretariatul facultăţilor pentru care concurenţii optează”, informează reprezentanţii Universităţii, printr-un comunicat de presă.
Taxa de înscriere în examenul de anul acesta este de 125 lei. De asemenea, pentru cele 1.075 de locuri nebugetate, taxa a fost stabilită după cum urmează: 5.000 de lei/an pentru facultăţile cu predare în limbi străine şi la 4.500 lei/an, pentru celelalte facultăţi.
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) scoate la concurs 750 de locuri fără taxă la cele 9 programe de studii de licenţă şi 885 de locuri fără taxă pentru cele 58 de programe de masterat, acelaşi număr de locuri ca anul trecut.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a anunţat că instituţia va finanţa din veniturile proprii 15 locuri pentru studiile universitare de licenţă şi 150 de locuri pentru studiile universitare de masterat.
„Vom scoate la concursul de admitere de anul acesta acelaşi număr de locuri ca în anul 2017, vom suplimenta numărul locurilor cu finanţare de la bugetul de stat, alocate de Ministerul Educaţiei, cu 15 locuri pentru studiile universitare de licenţă, respectiv 150 de locuri pentru studiile universitare de masterat, acestea fiind finanţate din veniturile proprii ale universităţii”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie.
Totodată, Pricopie precizează că SNSPA va oferi nouă locuri bugetare pentru absolvenţii de liceu proveniţi din centrele de plasament. Aceştia vor beneficia şi de locuri gratuite în cămin şi de alte facilităţi în funcţie de mediile obţinute (burse, sprijin financiar pentru procurarea de îmbracăminte etc).
Pentru anul universitar 2018-2019, la admiterea la studii universitare de licenţă, SNSPA scoate la concurs 750 de locuri (finanţate de la buget şi din veniturile proprii), pentru următoarele facultăţi: Administraţie Publică (225 de locuri), Comunicare şi Relaţii Publice (200 de locuri), Management (75 de locuri) şi Ştiinţe Politice (250 de locuri). Din cifra totală, 10 locuri sunt alocate cetăţenilor de etnie romă, 25 pentru absolvenţii din mediile rurale şi 26 de locuri pentru formarea cadrelor didactice.
Din cifra totală de locuri, 12 sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României şi 5 locuri pentru cetăţenii de etnie romă.
Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia absolvenţilor de liceu, licenţă şi master, la admiterea din acest an, un număr de peste 7.400 de locuri la buget. Pentru programele de licenţă şi master, înscrierile la facultăţile Universităţii din Bucureşti se desfăşoară în perioada 6 – 26 iulie 2018, iar data limită de afişare a rezultatelor este 29 iulie 2018, se arată într-un comunicat de presă.
Pentru studiile universitare de licenţă, Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţie un număr de 4.250 de locuri bugetate. Astfel, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine oferă 446 de locuri, Facultatea de Chimie 134 de locuri, iar Facultatea de Filosofie, 98. De asemenea, Facultatea de Fizică pune la dispoziţia candidaţilor un număr de 129 de locuri, Facultatea de Drept 273 de locuri, iar Facultatea de Istorie 185 de locuri.
Pentru candidaţii la studii universitare de master, Universitatea din Bucureşti oferă un număr de 2.865 de locuri bugetate. Dintre acestea, 345 sunt oferite de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, 130 de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, iar 259 de Facultatea de Litere. În plus, Facultatea de Geografie pune la dispoziţia candidaţilor un număr de 257 de locuri, Facultatea de Matematică şi Informatică 181 de locuri, iar Facultatea de Administraţie şi Afaceri 181 de locuri.
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti oferă, pentru anul de studiu 2018-2019, peste 1.000 de locuri la buget, iar pentru candidaţii care nu reuşesc să obţină unul dintre ele, instituţia pune la dispoziţie 300 de locuri contra cost.
„Pentru examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă, în anul universitar 2018-2019, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, precum şi la facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) au fost scoase la concurs de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării 1.402 de locuri, dintre care 1.100 de locuri finanţate de la bugetul de stat şi 302 locuri cu taxă”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis, luna trecută, de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
Instituţia anunţă că pentru specializarea Medicină sunt alocate 569 de locuri finanţate de la buget şi 200 de locuri cu taxă, în vreme ce la specializarea Medicină dentară sunt 171 de locuri finanţate de la buget şi 70 de locuri cu taxă. La Facultatea de Farmacie sunt puse la dispoziţie 171 de locuri bugetare şi 20 de locuri cu taxă, în timp ce la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală Generală sunt 110 locuri la buget, fără locuri cu taxă.
Reprezentanţii universităţii mai precizează că înscrierea candidaţilor se face la secretariatele facultăţilor în perioada 12-18 iulie. Taxa de înscriere pentru toate facultăţile este de 250 de lei, 75% reprezentând taxa de admitere, iar 25%, taxa de participare. În cazul retragerii înainte de susţinerea probelor, taxa de participare va fi returnată.
Academia de Studii Economice din Bucureşti anunţă pe site-ul oficial al instituţiei că scoate la concurs pentru admiterea la programele universitare de licenţă, la învăţământul cu frecvenţă - 2860 de locuri la buget şi 3089 de locuri la taxă şi 950 de locuri pentru învăţământul la distanţă şi cu frecvenţă redusă.
Dintre locurile bugetate, 24 de locuri sunt destinate olimpicilor, 93 – absolvenţilor de licee din mediul rural, 27 - candidaţilor de etnie romă, iar 92 de locuri sunt alocate românilor de pretutindeni.
ASE oferă 24 de programe universitare de licenţă la învăţământul cu frecvenţă, care pot fi urmate în limbile română, engleză, franceză şi germană, şi 11 – pentru învăţământul la distanţă şi cu frecvenţă redusă. Înscrierile pentru admiterea la programele universitare de licenţă la învăţământul cu frecvenţă au loc în perioada 11-14 iulie şi 16 iulie.
ASE pune la dispoziţia viitorilor studenţi peste 3500 de burse de studiu şi sociale, peste 450 de burse pentru studii în străinătate, peste 5000 de locuri în cămine, numeroase parteneriate pentru stagii şi practică la firme de top, 700.000 de volume în bibliotecă, spaţii moderne de învăţământ şi alte facilităţi de învăţare.
Specialiştii în educaţie susţin că este important ca elevii să discute cu familia atunci când aleg facultatea şi universitatea. Este important ca specialitatea să fie aleasă în funcţie de pasiunile candidatului, nu de trendurile momentului.
„Ar fi ideal ca elevii să treacă printr-un proces de consiliere şi orientare profesională. Multe licee din România au astfel de consilieri, iar copii au avut şansa să facă astfel de test pentru determinarea profesiei. (...) Dacă nu au avut această şansă, atunci tinerii trebuie să discute cu familia şi să-i întrebe ce cred ei că i s-ar potrivi. Nu trebuie de ales o facultate doar pentru că se ştie că este bine plătită ulterior, pentru că să stai câţiva ani la facultate şi să te pregăteşti pentru o meserie care nu ţi se potriveşte, nu-ţi va aduce satisfacţie ulterior. De asta şi mulţi absolvenţi de studii superioare nu profesează în domeniul în care au făcut studiile. Şi dacă tot nu ştiu şi nu ştiu ce domeniu să aleagă, atunci să se gândească la ce pasiuni aveau atunci când erau mici, ce le plăcea să facă fără să fie impuşi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, Daniela Vişoianu.
Totodată, Vişoianu precizează că este important ca părinţii să-şi susţină copiii, nu să le impună o anumită specialitate.
„Le-aş spune părinţilor că niciodată nu pot să trăiască în locul copiilor lor. Nu poţi trimite un copil să trăiască viaţa pe care tu nu ai trăit-o. (...) Copiii au nevoie să fie ghidaţi, să le spună ce profil au şi în ce domeniu să aprofundeze cunoştinţele, însă nu trebuie să fie impuşi. (...) Cel mai greu le este copiilor silitori, care au învăţat la toate disciplinele, care au ascultat de părinţi şi merg acolo unde au spus părinţii. Unii dintre ei vor lucra în domeniul absolvit, însă vor abandona după câţiva ani pentru că nu li se potriveşte”, a adăugat Daniela Vişoianu.
Citește pe alephnews.ro: Fiica transgender a lui Musk nu își vede „viitorul” în SUA după victoria lui Trump: „Oamenii care au votat acest lucru nu vor ajunge nicăieri”
Citește pe www.zf.ro: Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se adresează națiunii după victoria lui Trump: „Am pierdut această bătălie, America visurilor voastre vă cere să vă ridicați”
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în Anglia și își reneagă familia
CANCAN.RO
Persoanele afectate de inundații, care au aruncat cu noroi în Regele Felipe și în Pedro Sanchez, au fost ARESTATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe