CE propune ca toţi cei reţinuţi în UE să aibă dreptul la un avocat şi la a-şi contacta familia

Comisia Europeană a propus, miercuri, ca toate persoanele reţinute de poliţie în statele Uniunii Europene să aibă dreptul să consulte un avocat şi să poată informa familia, angajatorul sau consulatul ţării de origine despre reţinere.

Urmărește
6 afișări

Într-un comunicat de presă de miercuri, Comisia Europeană relatează situaţia unui tânăr care a plecat în vacanţă în străinătate pentru a vedea un meci de fotbal, după care a mers cu prietenii lui într-un bar. S-a iscat un scandal şi a fost arestat şi audiat de poliţişti timp de câteva ore fără ca vreun avocat să fie prezent.

În aceste condiţii, CE a propus, miercuri, ca toţi cei suspectaţi de comiterea vreunei fapte penale, indiferent de locul în care se află pe teritoriul UE, să aibă dreptul să consulte un avocat din momentul în care sunt reţinuţi până la terminarea procedurilor. Suspecţii aflaţi în această situaţie vor putea, de asemenea, să anunţe familia sau angajatorul despre arestare, precum şi să ia legătura cu membrii consulatului ţării de origine.

"Dreptul la un proces corect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar. După arestare, cetăţenilor trebuie să li se garanteze dreptul la a discuta cu un avocat indiferent de locul în care se află înn Uniunea Europeană. Dacă sunt reţinuţi în afara ţării de origine, ei trebuie să beneficieze de sprijinul diplomaţilor statului lor. Măsura de astăzi (miercuri, n.r.) va întări înncrederea reciprocă între sistemele judiciare europene, prin asigurarea unui tratament identic tuturor cetăţenilor europeni", afirmă vicepreşedintele CE, Viviane Reding, care este şi comisar european pentru Justiţie.

Dreptul de a contacta un avocat este esenţial pentru a consolida încrederea în sistemul judiciar unitar european, mai ales atunci când reţinerea se face în baza unui mandat european de arestare. Propunerea de miercuri a CE este a treia dintr-o serie de directive europene menite să instituie standarde minime pentru dreptul la un proces echitabil oriunde în statele membre. Celelalte drepturi propuse a fi introduse în legislaţia europeană sunt cele de a avea dreptul la un translator şi de acces la informaţiile din dosar.

Aceste măsuri încearcă să stabilească drepturi clare în Uniunea Europeană şi să menţină dreptul fundamental al oamenilor la un proces corect şi la apărare.

Pentru a căpăta putere de lege, propunerile de miercuri trebuie aprobate de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri.

Anual, în Uniunea Europeannă au loc circa opt milioane de anchete penale. Dreptul la apărare este recunoscut, în mare, ca un element de bază al unui proces corect. Totuşi, condiţiile în care un suspect poate contacta un avocat sunt diferite. De exemplu, cei acuzaţi de comiterea unei crime nu au dreptul la un avocat în timpul interogatoriului de la poliţie. Şi probele obţinute în absenţa unui avocat au un statut diferit de la ţară la ţară, iar cei reţinuţi în baza unui mandat european de arestare nu au dreptul la asistenţa unui avocat înainte de a fi predaţi către ţara care a emis respectivul mandat.

Divergenţe similare există şi în ceea ce priveşte anunţarea unei rude sau a angajatorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici