CE propune protecţie şi sprijin sporite pentru victimele infracţionalităţii din UE

Comisia Europeană propune o directivă care să asigure victimelor infracţionalităţii de pe teritoriul UE drepturi sporite: respect, protecţie, sprijin, compensaţii, despăgubiri şi acces la justiţie.

Urmărește
9 afișări

Proiectul urmează să fie suspus aprobării Parlamentului European şi Consiliului.

Potrivit datelor Comisiei, aproximativ 75 de milioane de persoane pot fi anual victime ale infracţionalităţii în întreaga Uniune Europeană. Astfel, practic 15% din populaţia europeană poate fi implicată în evenimente ce pot avea consecinţe fizice, emoţionale şi financiare devastatoare pentru victime şi familiile acestora, iar atunci când aceste evenimente au loc în străinătate, diferenţele culturale, lingvistice şi legislative pot crea suplimentar probleme considerabile.

Comisia reaminteşte de cazul Cowan v. Tresor din anul 1989, o speţă care a determinat instanţa europeană să stabilească, plecând de la principiul fundamental că cetăţenii trebuie să beneficieze de un tratament nediscriminatoriu în toate ţările UE, că acordarea unor despăgubiri, de exemplu, nu ar trebui limitată pe motive de naţionalitate. În cauza respectivă, un turist britanic din Franţa a fost jefuit şi rănit la ieşirea dintr-o staţie a metroului parizian. Curtea a considerat că, în ceea ce priveşte prejudiciile suferite, cetăţeanului britanic trebuia să i se aplice un tratament similar acordat unui cetăţean francez.

Comisia arată, într-un document explicativ al pachetului de măsuri, că victimelor unor astfel de evenimente trebuie să li se asigure: respect; protecţie, sprijin, acces la justiţie şi dreptul la compensaţii şi despăgubiri.

În ceea ce priveşte respectul care trebuie acordat victimelor, CE notează că acestea sunt persoane cărora trebuie să li se arate consideraţie şi compasiune mai ales pe durata procedurilor poliţieneşti sau judiciare. Victimele trebuie să fie în acest sens complet şi corect informate despre drepturile lor, iar persoanele apropiate merită de asemenea acelaşi nivel de protecţie, consideră Comisia, în opinia căreia poliţiştii, procurorii şi judecătorii ar trebui pregătiţi special pentru a trata corect victimele şi pentru a le da informaţiile corecte.

În ceea ce priveşte protejarea victimelor, Comisia notează că persoanele afectate nu ar trebui obligate să retrăiască experienţa neplăcută prin care au trecut povestind de mai multe evenimente - în timpul interogatoriilor la poliţie sau în faţa instanţelor. De asemenea, în opinia Comisiei Europene victimele nu ar trebui să fie puse în situaţia de a se teme de reprezsiuni sau de acte de intimidare din partea atacatorilor şi de asemenea nu ar trebui puse în situaţia în care să se întâlnească la poliţie cu agresorul.

De asemenea, CE consideră că victimele au nevoie de sprijin, pornind de la ideea că multe persoane care traversează experienţe traumatizante pot considera dificilă continuarea vieţii în mod obişnuit. Comisia recomandă în acest sens ajutor specializat atât pentru victime cât şi pentru familiile acestora şi notează faptul că în ţările care au cele mai bune practici în domeniu doar 38% dintre victimele infracţiunilor grave care doresc sprijin îl şi primesc în realitate.

În ceea ce priveşte accesul la justiţie, Comisia notează că este important ca victimele să fie informate în legătură cu procedurile judiciare într-o limbă pe care s-o înţeleagă. De asemenea, victimele trebuie să ştie unde şi când se desfăşoară procesul şi mai ales care este rezultatul acestuia.

Totodată, CE subliniază importanţa obţinerii de despăgubiri, ca o recunoaştere a experienţei lor şi ca o compensaţie pentru traumele suferite.

CE constată că legislaţiile în vigoare din UE pot fi neuniforme şi nu răspund întotdeauna acestor cerinţe fundamentale. De aceea, Comisia propune un pachet de măsuri care să asigure un nivel minim al drepturilor, sprijin şi protecţie pentru victimele de pe întreg teritoriul UE, indiferent de locul de origine sau de reşedinţă al acestora.

CE îşi propune consolidarea măsurilor naţionale în vigoare prin introducerea unor standarde minime extinse la nivelul UE, astfel încât orice victimă să se poată baza pe aceleaşi drepturi fundamentale, indiferent de naţionalitatea acesteia şi de locul comiterii infracţiunii din UE.

Pentru a contribui la protejarea victimelor actelor de violenţă împotriva oricărui viitor atac din partea agresorului acestora, Comisia propune, de asemenea, un Regulament privind recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie de drept civil. Acesta va permite victimelor actelor de violentă (precum violenţă domestică) să beneficieze de ordinele de restricţie sau de protecţie adoptate împotrivă făptuitorului, dacă acestea călătoresc sau se mută în altă ţară a UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici