- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.08.2019, 11:08)
- Iuliana Barbu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce răspundea Parchetul la interpelarea unui parlamentar: Câte dosare de trafic de minori au fost soluţionate în perioada 2007-2018
În perioada 2007-2018 au fost soluţionate 2694 cazuri de infracţiune de trafic de minori, transmite Parchetul General. Răspunsul vine în urma interpelării adresate de către deputatul USR, Claudiu Năsui, Ministerului Justiţiei.
Urmărește
1773 afișări
Parchetul General: În perioada 2007-2018 au fost soluţionate 2694 cazuri de trafic de minori
„În perioada 2007-2018 au fost soluţionate 2694 dosare având ca obiect infracţiunea de trafic de minori prevăzută de articolul 211 Cod penal şi de articolul 13 din Legea nr. 678/2001, în reglementarea anterioară lunii februarie 2014. Dintre acestea, în trei dosare s-au dispus soluţii de netrimitere în judecată ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie.”, este răspunsul dat de Augustin Lazăr, fostul procuror general.
Articolul 211 din Codul penal prevede: „Traficul de minori. Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când: fapta a fost săvârşită în condiţiile art. 210 alin. (1); fapta a fost săvârşită de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu; fapta a pus în pericol viaţa minorului; fapta a fost săvârşită de un membru de familie al minorului; fapta a fost săvârşită de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se afla minorul ori de o persoană care a abuzat de poziţia sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului”.
Alte 4802 cazuri de trafic de persoane au fost soluţionate în perioada 2007-2018, potrivit răspunsului dat de Augustin Lazăr.
„În perioada 2007-2018 au fost soluţionate 4802 dosare având ca obiect infracţiunea de trafic de persoane prevăzută de articolul 210 Cod penal şi articolul 12 din Legea nr. 678/2001, în reglementarea anterioară lunii februarie 2014. Dintre acestea, în patru dosare s-au dispus soluţii de netrimitere în judecată ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie.”, se mai arată în răspunsul interpelării deputatului USR, Claudiu Năsui, cu privire la numărul cazurilor de trafic de persoane şi specificul acestora.
Potrivit articolului 2010 din Codul penal, „recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, săvârşită: prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate; profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate a acelei persoane; prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
De asemenea, acelaşi articol prevede că „traficul de persoane săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani”.
Datele au fost transmite de către fostul procuror general, Augustin Lazăr, Ministerului Justiţiei. Ulterior, Ministerul Justiţiei a prezentat răspunsul fostului procuror în cadrul unei interpelări fpcute de către deputatul USR Claudiu Năsui, cu privire la numărul cazurilor de trafic de persoane şi specificul acestora.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: MAE, avertisment pentru românii din Italia: Staţiile de taxare de pe autostrăzi ar putea fi închise în următoarele zile
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe