- Home
- Social
- (14.04.2023, 09:43)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce rişti dacă bei apă minerală îmbuteliată după expirarea datei de pe sticlă
Puţini oameni observă, dar chiar şi apa minerală are o dată ştampilată pe ambalaj, iar specialiştii atrag atenţia asupra riscului pentru persoana care bea produsul după ce a „expirat”.
Urmărește
1570 afișări
Ce rişti dacă bei apă minerală îmbuteliată după expirarea datei de pe sticlă
Perioada de valabilitate a apei este în sine un subiect de discuţie, deoarece apa în sine nu expiră. Dar sticla în care ajunge la consumator, de-a lungul timpului, îi poate afecta calitatea.
Data de expirare este utilă pentru a semnala când substantele chimice prezente în ambalaj ar putea incepe să influenţeze gustul. Problema derivă mai mult din depozitarea acesteia decât din apa propriu-zisă. Dacă este depozitată necorespunzător, apa minerală nu numai că va avea un gust ciudat, dar ar putea fi şi toxică, cazuri rare, din fericire.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Atunci când apa îmbuteliată se „strică”, aceasta se datorează adesea deteriorării sticlei care conţine substanţe chimice microscopice în compoziţie. Aceşti compuşi pot da apei un gust medicinal, de clor sau de ozon.
Fiecare sticlă eliberează o anumită cantitate de substanţe chimice la contactul cu apa, dar unele sunt mai toxice decât altele, cum ar fi antimoniul, care poate dăuna stomacului şi intestinelor, şi esterii ftalaţi, care pot acţiona ca perturbatori endocrini şi prezintă riscuri pentru sănătate, dacă sunt consumaţi în cantităţi mari (sticla eliberează mai puţin esteri de antimoniu şi ftalat decât plasticul).
Deşi sticlele sunt concepute pentru a nu elibera suficiente din aceste substanţe pentru a face apa pe care o conţin toxică, recipientele din plastic sunt uşor permeabile, ceea ce înseamnă că moleculele de aer pot intra şi ieşi din sticlă.
Americanii vând şi apă expirată, cu o singură condiţie
Calitatea apei îmbuteliate poate fi, de asemenea, afectată de condiţiile de depozitare. Temperaturile ridicate şi expunerea directă la lumina soarelui, de exemplu, pot accelera degradarea sticlelor de plastic, crescând riscul eliberării de substanţe chimice.
Prin urmare, este important să păstraţi apa îmbuteliată într-un loc răcoros şi întunecat, pentru a minimiza riscul. Deci, în timp ce o sticlă de apă expirată depozitată în frigider poate fi sigură de băut, o sticlă lăsată în portbagajul unei maşini sau pe un raft expus la soare nu este.
O altă problemă potenţială asociată cu consumul de apă minerală expirată este riscul de contaminare microbiană. Este puţin probabil ca bacteriile dăunătoare să crească în sticle sigilate, dar contaminarea poate apărea atunci când sticla este deschisă sau dacă nu este sigilată corespunzător. Acest lucru este mai probabil să se întâmple în sticle cu un conţinut scăzut de minerale sau atunci când sunt depozitate în condiţii insalubre.
În cartea sa „150 de întrebări în ştiinţa alimentelor”, chimistul alimentar şi scriitorul ştiinţific Bryan Quoc Le spune că apa contaminată are de obicei gust de mucegai, acru sau rânced. Potrivit lui Quoc Le, este o idee bună să filtraţi apa expirată cu un filtru de cărbune activ, care ar trebui să elimine mulţi dintre contaminanţi. Dacă în schimb credem că microbii au infestat apa, fierberea ei timp de un minut ar trebui să ucidă aproape toţi agenţii patogeni.
În cele mai multe cazuri, consumul de apă îmbuteliată după data de expirare este puţin probabil să provoace probleme grave de sănătate, aşa că FDA-ul american permite ca apa îmbuteliată să fie vândută şi peste data de expirare, dacă este depozitată corect.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est