Ce s-a întâmplat în Serbia în urma unor crime similare cu cele din Caracal. Noi amendamente la Codul Penal, în memoria Tijanei Juric, o fată de 15 ani, răpită şi ucisă

Parlamentul din Serbia a adoptat în luna mai mai multe amendamente la Codul Penal, printre care şi Legea Tijana, care prevede închisoarea pe viaţă fără drept de eliberare condiţionată pentru crime similare celor petrecute la Caracal.

Urmărește
46301 afișări
Imaginea articolului Ce s-a întâmplat în Serbia în urma unor crime similare cu cele din Caracal. Noi amendamente la Codul Penal, în memoria Tijanei Juric, o fată de 15 ani, răpită şi ucisă

Noi amendamente la Codul Penal, adoptate în Serbia în urma unor crime similare cu cele de la Caracal

Legea Tijana prevede închisoare pe viaţă, fără drept de eliberare condiţionată, pentru violarea şi uciderea minorilor. Iniţial, o persoană care comitea astfel de infracţiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani.

Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită şi ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, eveniment care a generat un val de revoltă în rândul cetăţenilor sârbi, conform Euronews.

Tijana Juric a fost răpită în noaptea dintre 25 şi 26 iulie 2014 de către Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de ani care locuia în cartierul Surcin din Belgrad. După 12 zile, cadavrul fetei a fost găsit îngropat în zona Sombor din nordul Serbiei. La scurt timp după, alte două fete au fost răpite, violate şi ucise- Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani şi Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani, relatează publicaţia Balkan Insight.

Legea a fost adoptată în urma unei campanii de mai mulţi ani desfăşurate de tatăl fetei, Igor Juric.

O altă prevedere a Legii Tijana este că autorităţile trebuie să înceapă căutările unui minor declarat dispărut în momentul în care părinţii anunţă dispariţia, nu după 48 de ore, cum a fost în cazul Tijanei Juric şi a altor minori daţi dispăruţi până în acel moment.

De asemenea, modificările aduse Codului Penal prevăd pedeapsa pe viaţă şi pentru uciderea unui oficial de stat, pentru acte de terorism, crime de război sau crime împotriva umanităţii. În aceste cazuri, persoanele condamnate pot cere eliberarea condiţionată după 27 de ani petrecuţi în închisoare.

Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, a recunoscut duminică faptele, spunând că a ars cadavrele Alexandrei şi al Luizei. Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o maşină de ocazie. În acelaşi mod a dispărut Alexandra Măceşanu (15 ani). Suspectul a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-şi anunţa răpirea.

Taguri:
serbia,
cod penal,
crime

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici