- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.04.2019, 16:26)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce şanse are iniţiativa „Fără penali” să treacă de Parlament. Ce spune Opoziţia
Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat că majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu va adopta iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” pentru revizuirea Constituţiei, însă liberalii vor insista ca două proiecte ale PNL pe acelaşi subiect să fie votate decizional de Camera Deputaţilor.
Urmărește
2684 afișări
Ce şanse are iniţiativa „Fără penali” să treacă de Parlament. Ce spune Opoziţia
„Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de Preşedinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate”, a scris Raluca Turcan, marţi, pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Aceasta a adăugat că reglementarea privind interidicţia în funcţii publice a celor condamnaţi penal trebuie făcut şi invită partidele să susţină demersurile în acest sens în Parlament.
„În condiţiile în care revizuirea Constituţiei României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD şi ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicţie în privinţa celor condamnaţi penal. PNL va pune în slujba acestei iniţiative toate voturile de care dispune în Senat şi Camera Deputaţilor. Aşteptăm toate partidele care doresc curăţarea spaţiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis liderul deputaţilor PNL.
Cioloş afirmă că Parlamentul va respinge iniţiativa „Fără penali”: Nu îmi fac iluzii
Liderul PLUS Dacian Cioloş a declarat, după decizia CCR potrivit căreia iniţiativa USR „Fără penali” este constituţională, că nu îşi face iluzii că Parlamentul, „condus de un condamnat penal definitiv”, va adopta propunerea legislativă.
„Validarea de către CCR a iniţiativei de modificare a Constituţiei astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa o funcţie publică este o veste excelentă. Mai mult de un milion de români au semnat această iniţiativă cu speranţa într-o Românie mai bună. Este acum rândul Parlamentului să voteze, cu o majoritate de două treimi în fiecare cameră, revizuirea Constituţiei”, a scris Dacian Cioloş, marţi, pe Facebook.
Fostul premier tehnocrat a adăugat că este un prim pas pentru a pune capăt epocii „penalilor”.
„Deşi ar fi o ocazie pentru parlamentari să îşi demonstreze buna-credinţă, nu îmi fac iluzii: un Parlament condus de un condamnat penal definitiv şi de un fost prim-ministru, care de cinci luni fuge de începerea urmăririi penale, ascunzându-se în spatele imunităţii parlamentare, va respinge această iniţiativă. Sau, mai laş, o va amâna pe termen nedeterminat. Acum e nevoie să ne mobilizăm şi să îi schimbăm, pentru a ne asigura că ceea ce societatea îşi doreşte se şi poate pune în practică. Este un pas în plus pentru a curăţa România de hoţie şi pentru a le face loc oamenilor cinstiţi şi competenţi. Iniţiativa cetăţenească îşi va continua cursul. Epoca „penalilor“ din politică se apropie de sfârşit”, a conchis Cioloş.
Reacţia preşedintelui PLUS vine după ce judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituţionale.
După decizia CCR de marţi, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.
Reacţia opoziţiei vine după ce ce judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituţionale.
Barna: Vom folosi toate resursele pentru ca Parlamentul să dezbată "Fără penali în funcţii publice"
Liderul USR Dan Barna a declarat, marţi, în urma deciziei CCR prin care "Fără penali în funcţii publice" este constituţională, că partidul său va folosi "toate resursele juridice" într-o luptă care va dura probabil câteva luni pentru a pune în dezbatere iniţiativa cetăţenească pentru referendum.
"Anticipăm o continuare a luptei la nivelul Parlamentului. Vom folosi toate resursele juridice şi legislaţia pentru a obliga acest Birou Permanent să pună în dezbatere şi să pună pe ordinea de zi iniţiativa cetăţenească pentru a ajunge la acel referendum prin care cetăţenii români vor vota un lucru foarte simplu: cei condamnaţi penal nu trebuie să ne mai reprezinte din nicio poziţie. Probabil următoarele săptămâni şi luni va fi lupta aceasta din Parlament pentru a ajunge pe ordinea de zi a plenului. Nu mă aştept ca această «majoritate», pentru că ea nu prea mai există, să promoveze această iniţiativă", a spus liderul USR.
În cazul în care nu se convoca referendumul, Barna a garantat că, odată ajunşi în majoritatea parlamentară, iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" va deveni lege.
Totodată, Dan Barna a mai declarat că referendumul acesta nu ar fi unul consultativ, deoarece efectele sale, în cazul în care va fi validat, vor fi transpuse în legea fundamentală.
"Acest referendum nu este unul consultativ. În momentul în care el se va realiza şi cetăţenii vor vota, modificarea Constituţiei se va întâmpla automat, în comparaţie cu referendumul consultativ pe care preşedintele îl va organiza pe 26 mai. Ar fi bine să fie o astfel de întrebare între întrebările preşedintelui", a mai spus liderul din opoziţie.
PNL: Vrem să retrimitem la comisii proiectele pentru interzicerea condamnaţilor penal să candideze
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat, marţi, că liberalii vor solicita, probabil miercuri, retrimiterea la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a două iniţiative legislative privind interzicerea persoanelor condamnate penal de a candida la alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
"E important de precizat în privinţa aceasta că reglementările sunt depuse de PNL în 2017 şi vizează, pe de o parte, modificarea legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, inclusiv la pedeapsa închisorii cu suspendare, să nu mai poată candida. Aceeaşi chestiune o propunem şi pentru alegerile prezidenţiale. Ambele reglementări, din păcate, au fost respinse de Comisia Juridică şi se află pe ordinea de zi Camerei Deputaţilor cu rapoarte de respingere, sens în care, probabil mâine (miercuri - n.r.), vom solicita retrimiterea acestora în Comisia Juridică, astfel încât să se realizeze o nouă analiză şi poate reuşim să-i convingem şi pe colegii din majoritatea parlamentară să sprijine o asemenea iniţiativă care este absolut necesară pentru bunul mers al societăţii româneşti", a declarat Andronache în Parlament.
Deputatul PNL Ioan Cupşa a susţinut că PNL sprijină iniţiativa cetăţenească a USR denumită "Fără penali în funcţiie publice".
"Ce ne dorim acum este ca, într-un termen cât mai scurt, Parlamentul să adopte legea de reviziuire a Constituţiei, astfel încât să avem parte de un referendum care va fi unul obligatoriu, prin care cetăţenii noştri să-şi exercite voinţa lor suverană", a declarat liberalul.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: VIDEO - Incident în TRAFIC. Bătaie între mai multe persoane şi poliţişti, după o tamponare, în Tulcea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe