Ce se ve întâmpla cu oile salvate de pe nava scufundată. Autorităţile române au contactat proprietarul saudit al animalelor / Orban solicită demiterea responsabililor pentru intervenţie

Măsurile care au fost deja întreprinse şi vor continua până la finalizarea operaţiunilor de salvare sunt acţiunea de tranchilizare a animalelor agitate din interiorul navei, pentru a fi evacuate şi cea de adăpostire şi stabilizare a animalelor salvate, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
2121 afișări
Imaginea articolului Ce se ve întâmpla cu oile salvate de pe nava scufundată. Autorităţile române au contactat proprietarul saudit al animalelor / Orban solicită demiterea responsabililor pentru intervenţie

Ce se ve întâmpla cu oile salvate de pe nava scufundată. Autorităţile române au contactat proprietarul saudit al animalelor

Acestea sunt puse în aplicare de către echipe formate din medici veterinari oficiali şi medici veterinari de liberă practică care activează în trei zone: pe nava eşuată, la ţărm şi în locul unde sunt adăpostite animalele salvate.

Se continuă examinarea clinică şi acordarea primului ajutor animalelor accidentate. Starea de sănătate a oilor salvate este monitorizată permanent, iar fişele de observaţie clinică se trimit zilnic către ANSVSA, relatează sursa citată.

Echipele care acţionează în portul Midia, au salvat, conform datelor deţinute până în acest moment, 228 de animale.

Pentru eficientizarea acţiunilor aflate în derulare, preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul ANSVSA, condusă de către vicepreşedintele, Octavian Ilisoi. Astfel, se va coordona activitatea celor trei echipe de medici veterinari şi se va monitoriza, în permanenţă, starea de sănătate a animalelor, prin centralizarea fişelor de observaţia clinică a animalelor aflate în adăpost.

"Totodată, va asigura buna cooperare a reprezentanţilor serviciilor veterinare cu cei ai celorlate instituţii implicate, în ceea ce priveşte salvarea animalelor şi neutralizarea cadavrelor. Precizăm, din nou, că animalele salvate se afla sub restricţie sanitară veterinară, sunt într-un adăpost care le oferă condiţii de bunăstare, sub supravegherea sanitară veterinară şi nu vor fi dirijate către abator pentru sacrificare", arată comunicatul.

În data de 27 noiembrie, ANSVSA a făcut demersuri pentru contactarea proprietarul animalelor, de a obţine acceptul oficial ca animalele salvate să poată fi preluate de autorităţile române, urmând ca ulterior acestea să fie transferate către entităţi care deţin condiţiile necesare asigurării bunăstării animalelor salvate de pe nava eşuată.

Tot în acest sens, ANSVSA a transmis Organizaţei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) o adresă oficială prin care solicită sprijinul Organizaţiei pentru a interveni pe lângă delegatul Arabiei Saudite, în vederea urgentării soluţionării acestei cereri.

De asemenea, se lucrează pentru identificarea soluţiilor legale, pentru a putea da curs solicitărilor reprezentanţilor asociaţiilor de protecţia a animalelor, de adopţie a animalelor salvate.

Ancheta internă dispusă de preşedintele Autorităţii în acest caz este în derulare, urmând ca în scurt timp acesta să fie finalizată.

Orban solicită demiterea responsabililor pentru intervenţia în cazul celor 14.000 de oi

Premierul Ludovic Orban a criticat, joi, intervenţia autorităţilor locale în cazul celor 14.000 de oi din Portul Midia. Şeful Executivului solicită demiterea responsabililor, inclusiv demiterea reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

"În portul Midia a avut loc practic o eşuare a unei nave care transporta oi. Am urmărit desfăşurarea evenimentelor încă din primul moment şi pot să vă spun foarte clar că deşi miniştrii cu atribuţii în domeniu, sau instituţiile statului cu atribuţii în domeniu au dat dispoziţiile necesare pentru a favoriza intervenţia, reacţia reprezentanţilor din teritoriu a fost o reacţie care ne-a arătat paralizia, delăsarea şi incapacitatea de a face faţă unei situaţii care declamă o intervenţie serioasă şi foarte bine pusă la punct", a afirmat Ludovic Orban, joi, în debutul şedinţei de Guvern.

Orban a cerut miniştrilor de Transporturi şi Interne şi preşedintelui ANSVSA Robert Chioveanu să ancheteze cazul şi să demită responsabilii pentru care nu şi-au îndeplinit atribuţiile.

"Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca cei care nu şi-au făcut datoria să fie demişi din funcţie. Din acest motiv cer ministrului de Interne să analizeze acţiuena prefectului, a comandamentului pentru situaţii de urgenţă. Domnule ministru al Transporturilor să luaţi toate măsurile care se impun. Sunt responsabili acolo care nu şi-au făcut datoria şi care trebuie să fie demişi (...) Îi voi cere domnului Chioveanu, preşeditnele ANSVSA, să facă o anchetă şi să demită conducerea direcţiei sanitar veternicare şi să verifice cu mare atenţie legalitatea operaţiunilor care s-au desfăşurat acolo", a mai spus Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
midia,
ansvsa,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici