Ce spune Dana Gîrbovan despre numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european

Judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, consideră că numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european a fost una politică şi nu a existat o competiţie reală.

Urmărește
6487 afișări
Imaginea articolului Ce spune Dana Gîrbovan despre numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european

Gîrbovan despre numirea lui Kovesi procuror-şef european: O numire politică

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a declarat, vineri seara, la Antena 3, că a observat, în cazul Laurei Codruţa Kovesi, „prezumţia de nevinovăţie a dobândit noi valenţe”, iar numirea acesteia în funcţia de procuror-şef european a fost una „politică”.

„Am observant că prezumpţia de nevinovăţie a dobândit brusc noi valenţe, care sunt importante şi mi-aş dori să fie respectate pentru toţi cetăţenii acestei ţări. (...) În mod evident, a fost o numire politică şi ar fi o ipocrizie să spunem că nu a fost aşa, în contextul în care cel puţin o serie de oameni politici şi-au asumat o bună parte din meritele numirii doamnei procuror Kovesi la vârful acestei structuri. Deci, a fost o numire care a avut o component politică, de lobby, de înţelegeri între partidele politice la nivel european. Mai mult, nu a existat practic o competiţie reală pentru că şi candidatul francez audiat înainte a dat un interviu unde a explicat că nu se retrage din cursă, că dacă s-ar retrage asta ar putea duce la reluarea procedurii. Practic, a rămas formal în cursă”, a spus Gîrbovan.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, în 19 septembrie, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Au fost 17 voturi „pentru” din cele 22 de voturi exprimate.

Procedural, Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luată în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentului de funcţionare al Parchetului European (EPPO).

„Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă” arată regulamentul EPPO la articolul 14, aliniatul 1. Ulterior, Consiliul miniştrilor va lua act de decizia din COREPER şi anume votul ambasadorilor UE şi va formaliza hotărârea, au precizat surse europene, pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici