Ce spune ministrul Educaţiei despre învăţătoarea acuzată că a lovit un copil cu Sindrom Down

Învăţătoarea din Capitală va fi aspru sancţionată dacă ancheta făcută de ISMB va dovedi că acuzaţiile potrivit cărora în timpul orelor ar fi lovit un copil de opt ani cu Sindrom Down şi i-ar fi lipit pe gură bandă adezivă sunt adevărate, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Ce spune ministrul Educaţiei despre învăţătoarea acuzată că a lovit un copil cu Sindrom Down

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (Imagine: Dragos Bota/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că aşteaptă rezultatele anchetei făcute de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) în cazul învăţătoarei reclamate de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

"Este o comisie la şcoală care face o anchetă, iar dacă învăţătoarea se face vinovată de un astfel de comportament, ea va fi sancţionată. Consider însă că şi părintele trebuie să vină mai aproape de şcoală, trebuie să aibă o relaţie specială cu cadrul didactic de la şcoală", a precizat ministrul Educaţiei.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat pentru MEDIAFAX că ancheta este în derulare, iar dacă se va dovedi că învăţătoarea a avut comportamentul reclamat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, respectiv că i-ar fi lipit elevului de opt ani bandă adezivă pe gură, în timpul orelor, va fi întrerupt contractul de muncă al acesteia.

"Dacă se va dovedi că acuzaţiile sunt adevărate, întrerupem contractul de muncă, dar trebuie să aşteptăm rezultatul anchetei. Aş vrea să ştiţi că este pentru prima dată când primim o astfel de sesizare, deşi avem copii cu dizabilităţi integraţi în colectivităţi. Din păcate, există uneori şi reacţii din partea celorlalţi părinţi faţă de acceptarea în colectivităţi a unor copii cu dizabilităţi", a spus inspectorul general şcolar al Capitalei.

Incidentul reclamat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi ar fi avut loc la Şcoala nr. 114 din Capitală.

O comisie a Inspectoratului Şcolar General al Capitalei, formată din mai mulţi inspectori, este la Şcoala nr. 114 pentru a cerceta în regim de urgenţă situaţia de la această unitate de învăţământ. Membrii comisiei au avut discuţii cu mama copilului, cu învăţătoarea, cu consilierul psihologic al şcolii şi cu profesorul de sprijin pentru copii, unitatea de învăţământ fiind printre puţinele din România care are un astfel de cadru didactic.

"Au fost ascultate părerile şi au fost luate declaraţii, urmează ca miercuri să aibă o discuţie cu reprezentantul Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, cel care a sesizat cazul, după care se vor trage concluziile ce se impun", a precizat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Directorul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Elena Tudor, a declarat pentru MEDIAFAX că va solicita ISMB raportul cu concluziile anchetei făcute la Şcoala nr. 114.

Elena Tudor a ţinut să precizeze că dacă modificările la Legea 272/2004 vor fi adoptate în Parlament, astfel de incidente vor putea fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat, luni, Inspectoratul Şcolar Bucureşti cu privire la faptul că o învăţătoare din Capitală loveşte în timpul orelor un copil de opt ani cu Sindrom Down şi îi lipeşte pe gură bandă adezivă.

CEDCD a precizat că a fost sesizat cu privire la faptul că un băiat de opt ani din Bucureşti, cu Sindrom Down, este supus unei situaţii umilitoare şi degradante la şcoala generală pe care o frecventează.

"Mihai este elev în clasa I a unei şcoli bucureştene de masă şi, în pofida faptului că are Sindrom Down, după ani de efort individual al părinţilor, micuţul este capabil să urmeze cursurile unei unităţi de învăţământ de masă. Încă de la momentul înscrierii la şcoală, mama micuţului a fost nevoită să accepte o serie de situaţii discriminatorii şi umilitoare la adresa fiului ei, fiind mutat de la o clasă la alta din cauza dizabilităţii sale", a arătat CEDCD într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii CEDCD au precizat că părinţii copilului au aflat recent că fiul lor este lovit în mod repetat în timpul orelor de clasă peste faţă şi peste ceafă, dar şi că uneori învăţătoarea îi pune bandă adezivă la gură.

"Suntem profund revoltaţi de această situaţie abuzivă şi umilitoare la care este supus un copil cu Sindrom Down într-o unitate de învăţământ din România anului 2012. Considerăm că asemenea acte nu numai că încalcă o serie de principii şi drepturi fundamentale, dar se înscriu chiar în sfera legii penale, iar ele trebuie sancţionate pe măsură. Asemenea situaţii nu sunt tolerabile, iar CEDCD va lua măsuri în consecinţă. Umilirea copiilor cu dizabilităţi trebuie să înceteze sub orice aspect şi în orice domeniu al vieţii sociale", a declarat Mădălina Turza, preşedinte CEDCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici