Ce spune şeful Salvamont Sibiu despre accidentul lui Torok Zsolt/ Sportivul se afla într-o zonă foarte instabilă şi puţin frecventată de alpinişti

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, crede că Torok Zsolt a murit după ce o stâncă s-a desprins cu el, având în vedere că zona în care se afla, din apropierea Vârfului Negoiu, este foarte instabilă şi puţin frecventată de alpinişti. Acesta era plecat singur pe munte, într-o zonă fără semnal.

Urmărește
14912 afișări
Imaginea articolului Ce spune şeful Salvamont Sibiu despre accidentul lui Torok Zsolt/ Sportivul se afla într-o zonă foarte instabilă şi puţin frecventată de alpinişti

Sursa FOTO: Facebook Torok Zsolt

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că cel mai probabil accidentul în care a murit alpinistul Torok Zsolt s-a produs după ce o stîncă s-a desprins cu el.

„A fost unul dintre cei mai buni alpinişti din România, eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă şi este un traseu foarte puţin frecventat de alpinişti”, a spus Adrian David.

Potrivit acestuia, căutările alpinistului au început sâmbătă dimineaţă. „Noi am primit doar în dimineaţa aceasta solicitarea (de a-l căuta-n.r)), dar se pare că de miercuri nu a mai răspuns”, a mai spus şeful Salvamont Sibiu.

IMAGINI DE LA INTERVENŢIA ELICOPTERULUI MAI

Acesta susţine că imediat au fost declanşate căutările şi că alpinistul a fost localizat cu ajutorul unui elicopter.

„În această dfimineaţă am aflat că Torok Zsolt, un alpinist, a dispărut în zona Munţilor Făgăraşului, am declanşat acţiunea de căutare cu echipe de la Salvamont Sibiu, Salvamont Prahova şi jandarmerie, iar în sprijin ne-au venit un elicopter de la Ministerul de Interne, de la Inspectoratul General de Aviaţie, care a survolat zona şi din elicopter s-a localizat o persoană căzută foarte aproape de Vârful Negoiu. S-au deplasat imediat echipe terestre, l-au identficat, l-au găsit pe alpinistul respectiv decedat şi s-a dispus evacuarea acestuia într-o zonă în care poate veni elicopterul pentru a-l prelua, dat fiind faptul că este foarte mult de mers”, a mai spus Adrian David.

Soţia alpinistului Torok Zsolt spune că acesta a plecat singur pe munte de mai multe zile, dar că nu şi-a făcut griji întrucât ştia că în zonă nu este semnal de telefon.

„A plecat marţi, marţi seara am vorbit cu el, era la refugiul Călţun. Miercuri dimineaţa a plecat într-o plimbare şi s-a întâmplat. Ştiind că e într-o zonă fără semnal, nu ne-am alertat foarte tare. De miercuri nu mai ştiam nimic de el. Azi dimineaţă au ajuns un grup la refugiul Călţun şi au văzut că lucrurile lui sunt acolo. Eu într-adevăr ştiam că trebuie să vină, dar ştiam că el are la el cort şi absolut tot ce are nevoie, am zis, ştie ce face. Şi dimineaţă când am aflat că i-au găsit lucrurile, am sunat imediat şi am anunţat. El trebuia duminică să se întoarcă. A plecat singur şi urma să se întâlnească cu alte persoane acolo. Asta a fost problema, că aşa ne-am sesizat că ceva nu este în regulă, fiind o zonă fără semnal", a spus, pentru MEDIAFAX, soţia alpinistului, Laura Torok.

Torok Zsolt este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti din România. În 2016, el a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensniuni i-a fost alături Vlad Căpuşan.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici