- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.01.2020, 17:28)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce ştie Agenţia Antidrog din România despre Ayahuasca: E un fenomen nou
Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), spune că în 2018 numărul consumatorilor de droguri înregistraţi a fost de 4.266 persoane, acestea solicitând asistenţă medicală. Directorul ANA a subliniat, pentru Monitorul Justiţiei, că “acest drog de mare risc nu a apărut până acum în monitorizare”.
Urmărește
4659 afișări
Ce ştie Agenţia Antidrog din România despre Ayahuasca: E un fenomen nou
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a finalizat Raportul Naţional privind situaţia drogurilor 2019. Datele de referinţă sunt cele colectate în anul anterior, adică 2018, scrie Monitorul Justiţiei.
Directorul ANA, comisar şef de poliţie Cristian Duţă de la ANA declară, pentru Monitorul Justiţiei, că „această colectare de date se face pe anul anterior celui realizării raportului şi este un proces foarte laborios, astfel că în 2019, s-a lucrat pe date colectate din 2018”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Referindu-se la acest nou drog, ayahuasca (descoperit cu ocazia flagrantului făcut la clinica concubinei lui Gelu Oltean, fostul şef al DIPI din MAI), directorul ANA a subliniat, pentru Monitorul Justiţiei, că “acest drog de mare risc nu a apărut până acum în monitorizarea şi datele colectate de ANA, iar acest nou fenomen se află deja în atenţia structurilor judiciare. Noi lucrăm pe datele care vin din sfera sistemului judiciar”.
Primul loc în consumul de droguri ilicite îl ocupă cannabis-ul, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de 5,8%. Urmează noile substanţe psihoactive (NSP) - 2,5%, cocaină/ crack şi LSD - câte 0,7%, ecstasy - 0,5%, ciuperci halucinogene - 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină - câte 0,3%.
Peste 50 % dintre cererile de tratament au fost făcute în urma consumului de canabis şi, referitor la această cerere de tratament pentru consumul altor tipuri de drog, raportul menţionează că similar cu anii anteriori, cererea rămâne redusă în comparaţie cu cele trei droguri dominante: cocaină - 1,5%, MDMA/ ecstasy - 1,3%, inhalanţi/ substanţe volatile - 1%, benzodiazepine - 0,7%, amfetamine - 0,5%, halucinogene - 0,2%.
“În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri ilicite, în majoritatea cazurilor înregistrate în anul 2018 se menţine consumul singular de diferite substanţe psihoactive. Mai mult de o treime dintre aceste cazuri a avut drept cauză consumul de NSP. Din punctul de vedere al distribuţiei regionale, se observă creşteri ale numărului de urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri ilicite faţă de anul anterior în şase regiuni Bucureşti-Ilfov, Nord-est, Nord-Vest, Sud, Sud-vest, Vest, se arată în Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog.
Conform documentului, în privinţa bolilor infecţioase asociate consumului de droguri, “se remarcă o uşoară creştere a prevalenţelor pentru infecţiile cu HIV ci VHC, în timp ce pentru prevalenţa VHB are loc o scădere”. De asemenea, numărul persoanelor depistate în trafic sub influenţa stupefiantelor sau altor substanţe interzise este în creştere faţă de anul 2017.
Cele mai multe capturi au fost înregistrate pentru canabis (3354), MDMA (819), amfetamină (162).
În ce priveşte numărul persoanelor depistate în trafic care au condus autovehicule sub influenţa unor substanţe sau produse stupefiante este în creştere, comparativ cu valoarea înregistrată în 2017, se mai precizează în raportul ANA.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe