- Home
- Social
- (11.03.2022, 11:40)
- Daniel Contescu
VIDEO Ce sunt armele termobarice, pe care Rusia le foloseşte în Ucraina şi care sunt interzise împotriva civililor
Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, Moscova a recunoscut că a folosit bombe termobarice în Ucraina, pe care experţii le consideră inferioare doar bombelor atomice.
Urmărește
4435 afișări
Ministerul britanic al Apărării a anunţat în seara zilei de 9 martie că guvernul rus „a confirmat folosirea lansatorului de rachete TOS-1A” în timpul războiului din Ucraina, sistem care „foloseşte rachete termobarice”.
Ce sunt bombele termobarice? Şi este permisă utilizarea lor? Dispozitivul este alcătuită din gaz inflamabil şi particule de metal. Atunci când explodează, prima substanţă foloseşte oxigenul prezent în aer pentru a crea un fel de „nor” sau bule, la temperaturi foarte ridicate. Imediat după, are loc o nouă explozie.
Au fost folosite în Siria, Afganistan şi Cecenia
Consecinţele sunt, pe lângă temperaturile foarte ridicate, declanşarea unei unde de şoc mai lungă decât cea a armelor convenţionale. Impactul este devastator: lovitura nu poate fi reţinută de un perete, amestecul este capabil să se strecoare în spaţii, în orice mediu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Armata este folosită pentru a lovi ţinte baricadate într-o clădire, dar şi ascunzători, în interiorul buncărelor sau peşterilor. Corpurile umane sunt anihilate complet. Impactul este şi psihologic. De obicei, rachetele sunt lansate de pe şenile - Tos 1, de fapt - care pot trage zeci de „bucăţi”.
Efectele lor au fost observate în timpul operaţiunilor conduse de ruşi în Siria, Afganistan şi Cecenia.
AICI, imagini cu forţa lor distructivă:
The Russian MoD has confirmed the use of the TOS-1A weapon system in Ukraine. The TOS-1A uses thermobaric rockets, creating incendiary and blast effects.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 9, 2022
Watch the video below for more information about this weapon and its devastating impact.
🇺🇦 #StandWithUkraine🇺🇦 pic.twitter.com/d8PLQ0PhQD
Armele termobarice nu sunt ilegale, dar utilizarea lor este supusă unor reguli foarte stricte. Ele nu pot fi folosite împotriva ţintelor militare în acest caz, având următoarele „caracteristici”:
- pun în pericol populaţia civilă;
- provoacă „daune sau distrugeri excesive, în comparaţie cu avantajul militar rezultat”;
- provoacă „suferinţă inutilă”.
Este ilegală folosirea acestui tip de armament împotriva populaţiei civile. Ministerul Rusiei a confirmat utilizarea sistemului de arme TOS-1A în Ucraina. TOS-1A foloseşte rachete termobarice, creând efecte incendiare şi de explozie.
Rusia n-a semnat acordul internaţional care interzice folosirea acestor arme
În ultimele zile, mai multe surse au confirmat folosirea de către armata rusă a bombelor cu dispersie.
În acest caz, bomba eliberează o ploaie de submuniţii deasupra ţintei, care, de obicei, explodează la impact. În unele cazuri, sunt încetinite de mici paraşute.
Dispersia lor le face periculoase pentru civili, deoarece nu pot exploda şi rămân în anumite zone pentru o perioadă lungă de timp.
Teoretic, există un acord internaţional care le interzice: mai multe ţări - printre care Rusia, SUA, China, India, Iran, Pakistan, Arabia Saudită şi Israel - nu l-au semnat însă.
În ultimele ore, Casa Albă a explicat că se teme că Moscova ar putea folosi bombe chimice în Ucraina.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20