VIDEO  Ce sunt armele termobarice, pe care Rusia le foloseşte în Ucraina şi care sunt interzise împotriva civililor

Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, Moscova a recunoscut că a folosit bombe termobarice în Ucraina, pe care experţii le consideră inferioare doar bombelor atomice.

Urmărește
4431 afișări
Imaginea articolului Ce sunt armele termobarice, pe care Rusia le foloseşte în Ucraina şi care sunt interzise împotriva civililor

Ministerul britanic al Apărării a anunţat în seara zilei de 9 martie că guvernul rus „a confirmat folosirea lansatorului de rachete TOS-1A” în timpul războiului din Ucraina, sistem care „foloseşte rachete termobarice”.

Ce sunt bombele termobarice? Şi este permisă utilizarea lor? Dispozitivul este alcătuită din gaz inflamabil şi particule de metal. Atunci când explodează, prima substanţă foloseşte oxigenul prezent în aer pentru a crea un fel de „nor” sau bule, la temperaturi foarte ridicate. Imediat după, are loc o nouă explozie.

Au fost folosite în Siria, Afganistan şi Cecenia

Consecinţele sunt, pe lângă temperaturile foarte ridicate, declanşarea unei unde de şoc mai lungă decât cea a armelor convenţionale. Impactul este devastator: lovitura nu poate fi reţinută de un perete, amestecul este capabil să se strecoare în spaţii, în orice mediu.

Armata este folosită pentru a lovi ţinte baricadate într-o clădire, dar şi ascunzători, în interiorul buncărelor sau peşterilor. Corpurile umane sunt anihilate complet. Impactul este şi psihologic. De obicei, rachetele sunt lansate de pe şenile - Tos 1, de fapt - care pot trage zeci de „bucăţi”.

Efectele lor au fost observate în timpul operaţiunilor conduse de ruşi în Siria, Afganistan şi Cecenia.

AICI, imagini cu forţa lor distructivă:

 

 

Armele termobarice nu sunt ilegale, dar utilizarea lor este supusă unor reguli foarte stricte. Ele nu pot fi folosite împotriva ţintelor militare în acest caz, având următoarele „caracteristici”:

- pun în pericol populaţia civilă;
- provoacă „daune sau distrugeri excesive, în comparaţie cu avantajul militar rezultat”;
- provoacă „suferinţă inutilă”.

Este ilegală folosirea acestui tip de armament împotriva populaţiei civile. Ministerul Rusiei a confirmat utilizarea sistemului de arme TOS-1A în Ucraina. TOS-1A foloseşte rachete termobarice, creând efecte incendiare şi de explozie.

Rusia n-a semnat acordul internaţional care interzice folosirea acestor arme

În ultimele zile, mai multe surse au confirmat folosirea de către armata rusă a bombelor cu dispersie.

În acest caz, bomba eliberează o ploaie de submuniţii deasupra ţintei, care, de obicei, explodează la impact. În unele cazuri, sunt încetinite de mici paraşute.

Dispersia lor le face periculoase pentru civili, deoarece nu pot exploda şi rămân în anumite zone pentru o perioadă lungă de timp.

Teoretic, există un acord internaţional care le interzice: mai multe ţări - printre care Rusia, SUA, China, India, Iran, Pakistan, Arabia Saudită şi Israel - nu l-au semnat însă.

În ultimele ore, Casa Albă a explicat că se teme că Moscova ar putea folosi bombe chimice în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici