Ce sunt bombele cu fosfor, pe care Rusia le-ar fi folosit în Ucraina

În contact cu oxigenul, fosforul eliberează un nor de particule care luminează un sector, dar au efecte brutale asupra oamenilor, producând arsuri şi asfixieri.

Urmărește
7837 afișări
Imaginea articolului Ce sunt bombele cu fosfor, pe care Rusia le-ar fi folosit în Ucraina

Ce sunt bombele cu fosfor, pe care Rusia le-ar fi folosit în Ucraina

Ucrainenii i-au acuzat pe ruşi că au folosit bombe cu fosfor în Irpin şi în alte localităţi în care ciocnirile au fost mai intense. Şi au apărut şi imagini despre efectele produse de bombele cu fosfor.

Ce spun experţii despre asfel de arme:

1. Fosforul în contact cu oxigenul eliberează un nor de particule. Care poate fi folosit pentru a ilumina un sector sau pentru a întuneca vederea adversarului (şi a echipamentului). Dar bomba folosită împotriva poziţiilor are efecte brutale asupra oamenilor: arde, sufocă, otrăveşte, ucide. Şi, desigur, are un impact psihologic.

2. „Fosforul” este un „sistem” care a apărut în multe conflicte şi nici măcar nu este prea recent. Oficial, utilizarea sa în mediul urban este interzisă, dar este o linie roşie care este deseori depăşită. Este folosit pentru a elimina punctele de rezistenţă. Sunt multe episoade (din Liban până în Irak) împotriva civililor, evenimente urmate de negare şi controverse. Un episod tragic care produce şi efecte diplomatico-politice: eventuala denunţare a crimelor de război.

3. În această fază, operaţiunile implică în principal sate şi oraşe transformate de ucraineni în fortăreţe. Ruşii, ca şi în Groznîi sau în Siria, se bazează pe arsenalul lor clasic: artilerie, rachete, bombe termobarice şi cu dispersie. În teatrul sirian, aliaţii locali ai Moscovei - oamenii lui Assad - au recurs la mijloace pe cât de rudimentare, pe atât de devastatoare: aşa-zisele „bombe în butoi”, descărcate din elicoptere. 

Armata ar fi lansat câteva rachete în regiunea Crimeea, în ultimele zile. Sunt rachete anti-navă (rază de acţiune de 180 de mile), reconvertite pentru a lovi ţinte la sol: conform comenzii, au lovit depozite de arme trimise de occidentali.

Pentru Pentagon, ruşii consumă rapid stocurile de rachete de croazieră şi ar putea rămâne fără armament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici