Ce voce are unul dintre cei mai bătrâni copaci de pe Pământ? Un inginer de sunet a înregistrat-o într-o pădure din SUA

Copacul se numeşte Pando şi se află în Utah, este format din 47.000 de plopi cu acelaşi ADN, legaţi prin rădăcini, iar planta se regenerează de 9.000 de ani.

Urmărește
9502 afișări
Imaginea articolului Ce voce are unul dintre cei mai bătrâni copaci de pe Pământ? Un inginer de sunet a înregistrat-o într-o pădure din SUA

Care este vocea unuia dintre cei mai bătrâni copaci de pe Pământ? Un inginer de sunet a înregistrat-o într-o pădure din SUA

Cu un microfon înfipt în pământ, a fost înregistrată vocea celui mai mare copac de pe planetă: se numeşte Pando, se află în Utah (SUA) şi este un singur organism mare răspândit pe 43 de hectare, format din 47.000 de Aspen americani (Populus tremuloides) identici genetic unul cu celălalt şi conectaţi printr-un sistem radicular subteran mare. Se estimează că se regenerează de peste 9.000 de ani, ceea ce face din Pando unul dintre cele mai vechi organisme de pe Pământ.

Înregistrarea, prezentată la Congresul Societăţii Americane de Acustică, documentează vibraţiile înregistrate în contact strâns cu rădăcinile, în timpul unei furtuni din iulie 2022. A fost realizată de un artist sonor din Seattle, Jeff Rice, în numele organizaţiei non-profit „Friends of Pando”, fondată de Lance Oditt.

Sunetele captate în pământ de hidrofon (un anumit tip de microfon care funcţionează în contact cu apa) ar putea proveni din vibraţiile prezente în sol, dar şi din rădăcinile lui Pando.

Rice şi Oditt au demonstrat, de fapt, că vibraţiile pot trece de la un copac la altul: atunci când au încercat să lovească o creangă, hidrofonul plasat la aproape 30 de metri a înregistrat o bufnitură.

Un fenomen asemănător s-a petrecut şi în timpul furtunii: cu cât frunzele au fost mişcate de vânt, cu atât intensitatea semnalului înregistrat de hidrofon a crescut.

Rice compară Pando cu un „telefon cu conserve” făcut de copii, doar că în loc de două cutii conectate prin sfoară, „există 47.000 de conserve conectate printr-un sistem uriaş de rădăcină”.

Deşi experimentul s-a născut cu o intenţie artistică, acesta ar putea căpăta în curând un caracter ştiinţific: prin sunete, de fapt, condiţiile de sănătate ale arborelui puteau fi evaluate într-un mod neinvaziv, iar modificările în biodiversitatea care îl populează ar putea fi documentate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici