CEDO a acceptat amânarea cu nouă luni a modificărilor pe legea proprietăţilor naţionalizate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea Guvernului de prelungire cu nouă luni a termenului în care legea proprietăţilor naţionalizate trebuie modificată, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului CEDO a acceptat amânarea cu nouă luni a modificărilor pe legea proprietăţilor naţionalizate

CEDO a acceptat amânarea cu nouă luni a modificărilor pe legea proprietăţilor naţionalizate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate expiră la 12 iulie, dar Curtea a acceptat o prelungire cu nouă luni", au arătat sursele.

Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de către ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, care a precizat că termenul de modificare a legii proprietăţilor naţionalizate a fost astfel împins până aproape de începutul lunii aprilie 2013.

El a precizat totodată că noul Guvern va analiza variantele de modificare a legii, urmând să iniţieze în toamna acestui an o consultare publică.

"Comitetul interministerial care analizează variantele de modificare a legii va iniţia o consultare publică, cu toţi actorii implicaţi, pentru a identifica o soluţie care să răspundă exigenţelor CEDO. Acum este prematur un comentariu asupra soluţiilor de fond, trebuie o variantă care să asigure o justă depăgubire, dar şi soluţii realiste care să poată fi suportate de la bugetul de stat", a spus ministrul Justiţiei.

În luna aprilie, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul discută cu oficialii Curţii Europene a Drepturilor Omului o amânare cu minimum şase luni a termenului în care trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate, interval în care să analizeze toate soluţiile posibile de rezolvare a problemei.

Guvernul anunţase anterior că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Ministrul Finanţelor de atunci, Bogdan Drăgoi, a declarat agenţiei MEDIAFAX că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici