- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.11.2013, 21:00)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEDO atrage atenţia asupra duratei mari a procedurilor judiciare din România
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) atrage atenţia asupra duratei mari a procedurilor judiciare din România, precizând că până în prezent s-a pronunţat în 200 de cazuri legate de această problemă şi mai are pe rol alte 500, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.
Urmărește
269 afișări
CEDO atrage atenţia asupra duratei mari a procedurilor judiciare din România (Imagine: Cătălin Lutu/Mediafax Foto)
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) semnalează importanţa hotărârii CEDO, de marţi, în cazul Vlad şi alţii c. României, prin care Curtea a constatat o deficienţă de ordin general a sistemului legislativ român, care nu prevede remedii eficiente în cazul unei durate nerezonabil de mari a unui proces civil sau penal.
Constatând faptul că, până în prezent, s-a pronunţat cu privire la aproximativ 200 de cazuri legate de durata procedurilor judiciare şi există alte aproape 500 de cazuri pe rol cu privire la aceeaşi problemă, toate împotriva României, CEDO a apreciat că este vorba de o problemă sistemică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"În ciuda progresului făcut de România pentru a rezolva această problemă, Curtea a constatat că luarea de măsuri semnificative şi pe termen lung ar trebui să continue sub supravegherea Consiliului de Miniştri. În special, Curtea încurajează Guvernul României să asigure dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil fie prin îmbunătăţirea remediilor legale existente, fie prin adăugarea unora noi, cum ar fi un remediu compensatoriu concret şi clar reglementat", potrivit CEDO.
"APADOR-CH consideră absolut necesară introducerea în legislaţia naţională a unui text de lege care să prevadă acordarea de daune morale şi materiale persoanelor implicate în procese penale sau civile excesiv de lungi. Noua legislaţie civilă şi penală nu răspunde acestor cerinţe", arată organizaţia în comunicatul citat.
În cazul Vlad şi alţii c. României, CEDO s-a pronunţat cu privire la plângerile formulate de trei petenţii - Mihai Vlad, Flaviu Plaţa şi Vasilica Bratu - toate cu privire la durata procedurilor judiciare, se arată în hotărârea curţii.
Mihai Vlad, arestat în 1994 pentru omor deosebit de grav, a fost judecat pentru următorii 12 ani şi condamnat de patru ori. Condamnarea sa a fost respinsă la apel de trei ori, însă a patra oară a fost pronunţată definitv în aprilie 2006.
Flaviu Plaţa, a sesizat CEDO cu privire la faptul că procesul pe care îl are cu mătuşa sa pentru o moştenire durează de peste 16 ani şi încă nu s-a finalizat, iar Vasilica Bratu, acuzată de abuz în serviciu, a reclamat faptul că procedurile judiciare în care a fost parte au durat nouă ani. De asemenea, ultimii doi petenţi au reclamat faptul că nu au la dispoziţie pe plan intern acces la un remediu eficient cu privire la durata excesiv de lungă a procedurilor judiciare.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate