- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEDO: Autorităţile române, ineficiente în investigarea reprimării demonstraţiilor de la Cluj din '89
Autorităţile române au fost ineficiente în investigarea reprimării violente a demonstraţiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989, ancheta prelungindu-se pe o perioadă de 12 ani, astfel că statul va plăti daune de peste 52.000 de euro unui număr de cinci reclamanţi, a decis CEDO.
Magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg au decis, marţi, că în această cauză, în care au depus plângere nouă reclamanţi români, a existat o încălcare a articolului 2 din Convenţie, referitor la dreptul la viaţă şi ineficienţa unei investigaţii.
Dorel Lăpuşan, Mircea Ioan Niţu, Nicolae Nemeti-Cristea, Dragomir Dumitru Inclezan, Leontin Lung, Cornel Matiş, Liviu-Ioan Borţig, Dorel Lupşa şi Delia-Liana Matiş sunt nouă cetăţeni români, născuţi în 1964, 1968, 1941, 1956, 1967, 1966, 1937, 1957 şi, respectiv, 1960, care locuiesc în Cluj. Aceştia au depus plângere la CEDO pentru a primi compensaţii în urma violenţelor suferite în timpul reprimării demonstraţiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989.
Primii şase reclamanţi au fost grav răniţi în timpul protestelor, în decembrie 1989, iar ultimii trei sunt rude apropiate ale unor persoane care au fost ucise în timpul demonstraţiilor.
Ancheta autorităţilor române privind acele evenimente a fost deschisă în ianuarie 1990, când Parchetul Militar a început să investigheze moartea a 26 de protestatari şi rănirea prin împuşcare a altor 52. Doi ani mai târziu, cazul a fost închis, până când instanţa supremă a cerut redeschiderea anchetei în 1997.
Dosarul a primit mai multe termene şi amânări până în 2003, din cauza martorilor care nu veneau la audieri, schimbării procedurii judiciare, primirii de noi dovezi şi pierderii unor dosare.
În 9 aprilie 2003, instanţa supremă a achitat doi dintre acuzaţii în dosar, condamnându-l pe un al treilea la cinci ani de închisoare pentru crimă şi tentativă la crimă. Magistraţii au găsit vinovaţi alţi trei acuzaţi, însă au susţinut că nu mai pot fi închişi din cauza vârstei.
Totodată, magistraţii au ordonat plata unor daune victimelor reprimării acelor demonstraţii, însă aceştia au primit sumele dictate de instanţă abia trei ani mai târziu.
În consecinţă, judecătorii CEDO au decis, marţi, că statul român trebuie să le plătească despăgubiri de câte 10.000 de euro reclamanţilor Lăpuşan, Borţig, Lung, Niţu şi Inclezan, precum şi câte 750 de euro lui Lăpuşan şi Lung şi 660 de euro lui Inclezan.
Judecătorii au arătat că autorităţile române nu au acţionat cu diligenţă, indicând mai ales inactivitatea procurorilor şi repetatele amânări ale audierilor, în contextul importanţei acestui proces pentru societatea din România.
Într-un dosar privind revoluţia de la Cluj au fost condamnate cinci persoane: gen.col. (r) Iulian Topliceanu - fost comandant al Armatei a 4-a, Ioachim Moga - prim-secretar al Comitetului judeţean PCR Cluj, col. Valeriu Burtea - fost comandant al unei unităţi militare din Floreşti, lt.col. Ioan Cocan - fost comandant de divizion, mr. Ilie Dicu.
Astfel, Ioachim Moga a fost condamnat la opt ani de închisoare. Generalul (r) Iulian Topliceanu a fost condamnat la zece ani de închisoare, iar Burtea şi Cocan au fost condamnaţi la câte nouă ani de închisoare, în timp ce maiorul Ilie Dicu a primit 15 ani de închisoare.
Instanţa supremă l-a achitat pe fruntaşul Marian Bolboş, care fusese judecat pentru omor calificat.
În plus, Moga, Topliceanu, Burtea şi Cocan au fost obligaţi să plătească daune şi despăgubiri de 10,7 miliarde de lei vechi, în solidar cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Pe de altă parte, Moga, Topliceanu şi Dicu, în solidar cu MApN, trebuie să achite 6,665 miliarde de lei vechi. Tot în solidar, Moga, Topliceanu şi MApN trebuie să plătească daune şi despăgubiri de 19,465 miliarde de lei vechi, iar Moga, Topliceanu şi Bolboş - alături de MApN - trebuie să achite 1,250 miliarde de lei vechi.
Nu în ultimul rând, cei cinci condamnaţi trebuie să plătească statului, fiecare în solidar cu MApN, câte 20 de milioane de lei vechi reprezentând cheltuieli judiciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO