- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.06.2014, 23:03)
- Laura Mitran
CEDO îl despăgubeşte pe Cătălin Voicu cu 4.500 de euro, pentru condiţiile din arest
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca statul român să îl despăgubească pe fostul senator PSD Cătălin Voicu cu 4.500 de euro, pentru condiţiile de detenţie din arest şi încălcarea dreptului la viaţă privată în timpul anchetei.
Urmărește
575 afișări
Cătălin Voicu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
CEDO notează că petentul Cătălin Voicu a fost arestat în martie 2010, fiind cercetat pentru trafic de influenţă, măsura arestului fiind prelungită în fiecare lună până în iulie 2011, când a fost eliberat cu condiţia să nu părăsească localitatea.
Fostul senator s-a plâns la CEDO de condiţiile din arest, de supraaglomerare şi lipsă de igienă, precum şi de felul în care era transportat din arest la biroul procurorilor care îl cercetau, într-o dubă fără încălzire sau lumină, se arată în comunicatul curţii.
Totodată, Voicu a invocat încălcarea articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la viaţă privată), plângându-se că autorităţile au furnizat presei informaţii din dosarul său, în special din interceptările telefonice efectuate în cadrul cercetării sale şi a celorlalţi inculpaţi din dosar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Potrivit deciziei emise marţi de CEDO, Voicu a cerut următoarele sume: 375.203 lei ca daune materiale pe care le-ar fi suferit ca urmare a presupusei încălcări a articolului 5, alineatul 3, din Convenţie, care stipulează că orice persoană arestată trebuie adusă de îndată înaintea unui judecător sau a altui magistrat împuternicit prin lege cu exercitarea atribuţiilor judiciare şi are dreptul de a fi judecată într-un termen rezonabil sau eliberată în cursul procedurii, 4 milioane de euro cu titlu de prejudiciu moral prin presupusa încălcare a articolelor 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante) şi 8 (arestul, condiţiile de detenţie şi transport şi publicarea unor informaţii din dosarul său) şi 25.000 de euro, tot ca prejudiciu moral pentru condiţiile de detenţie şi transport din timpul arestului.
CEDO a decis că, în cazul lui Voicu, au fost încălcate articolul 3, în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, dar nu şi cele de transport, şi articolul 8 din convenţie. Astfel, curtea a hotărât ca statul român să îi plătească fostului senator suma de 4.500 de euro cu titlul de prejudiciu moral.
Decizia luată de o cameră inferioară a CEDO nu este definitivă, putând fi contestată de oricare dintre părţi la Marea Cameră în termen de trei luni.
Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi.
Tot marţi, alţi trei deţinuţi din România au primit despăgubiri de la CEDO pentru încălcarea articolului 3 din convenţie. Penitenciarele româneşti sunt supraaglomerate, la 16 aprilie 2013 înregistrându-se în România un număr de 33.060 de persoane private de libertate cazate în spaţii care asigură 19.738 de locuri, conform standardelor CEDO şi respectiv 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/C/2010.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe