CEDO respinge plângerea lui Adrian Năstase privind importul unor bunuri pentru uz propriu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, că cererile Danielei şi ale lui Adrian Năstase sunt inadmisibile, în cauza „Năstase împotriva României”, care se se referă la procedurile penale în care cei doi au fost acuzaţi că au importat ilegal bunuri pentru uz propriu.

Urmărește
813 afișări
Imaginea articolului CEDO respinge plângerea lui Adrian Năstase privind importul unor bunuri pentru uz propriu

CEDO respinge plângerea lui Adrian Năstase privind importul unor bunuri pentru uz propriu

În decizia sa, în cauza Năstase împotriva României, (cererile nr. 46/15 şi 744/15), CEDO a declarat, în unanimitate, că aceste cereri sunt inadmisibile.

Decizia este definitivă.

Cauza se referă la procedurile penale împotriva Danielei Năstase şi a lui Adrian Năstase, care au fost acuzaţi că, între 2002 şi 2004, au importat ilegal bunuri în România pentru uz propriu, prin intermediul unor societăţi comerciale conduse de înalţi funcţionari din cadrul guvernului de la acea vreme, când Adrian Năstase era prim-ministru.

Curtea a făcut constatatări cu privire la fiecare plângere. Astfel, arată că a fost contituită în conformitate cu normele interne Camera de cinci judecători a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar aplicarea normelor nu a avut consecinţe care ar fi putut fi incompatibile cu obiectul şi scopul dreptului la „un tribunal” stabilit prin lege în sensul Convenţiei. Îndoielile reclamanţilor cu privire la imparţialitatea completului de judecată care a judecat recursul lor nu au fost justificate pe niciun motiv subiectiv sau obiectiv, potrivit constatărilor CEDO.

Potrivit CEDO, cerinţele unui proces echitabil nu au impus o nouă examinare a tuturor martorilor care au care nu au fost interogaţi de către completul de judecată care a judecat recursul, astfel încât principiul iminentei nu a fost fost subminat. De asemenea, arată că nu a existat nicio aparenţă de încălcare a articolului 6 (dreptul la un proces echitabil) din Convenţie în ceea ce priveşte presupusa utilizare a capcanei poliţiei.

„În cele din urmă, statul pârât nu şi-a încălcat obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 34 (dreptul la un tratament individual) sau 38 (examinarea contradictorie a cauzei) din Convenţie. Curtea a concluzionat că plângerile reclamanţilor erau vădit nefondate şi trebuiau să fie respinse în temeiul articolului 35 // 3 şi 4 din Convenţie”, potrivit deciziei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici