- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEDO: România a încălcat dreptul la viaţă în cazul unui bolnav incurabil, refuzându-i asistenţa medicală
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză unui bihorean al cărui tată a decedat în 2006 de cancer la rinichi, pentru care autorităţile române nu i-au furnizat gratuit medicamentele specifice, CEDO constatând încălcarea dreptului la viaţă prin refuzul la asistenţă medicală.
CEDO: România a încălcat dreptul la viaţă în cazul unui bolnav incurabil, refuzându-i asistenţa medicală (Imagine: Shutterstock)
Concret, în 10 aprilie, Curtea Europeană de la Strasbourg a constatat că în cazul lui Ştefan Panaitescu (decedat în decembrie 2006-n.r.) autorităţile române au încălcat dreptul la viaţă, prevăzut de articolul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Aceasta este prima deciziei în care judecătorii CEDO statuează faptul că lipsa asistenţei medicale încalcă dreptul la viaţă, întrucât statele care au ratificat Convenţia Europene sunt obligate să ia toate măsurile pentru protejarea cetăţenilor lor, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
România în acest caz este condamnată pentru faptul că un pacient bolnav de cancer nu a beneficiat de medicamente specifice tratamentului, deşi bolnavul obţinuse în instanţă obligarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin Ministerul Finanţelor, să-i deconteze dreptul la tratament.
Pe de altă parte, hotărârea judecătorească irevocabilă obţinută de pacient nu a fost executată (Ministerul Justiţiei fiind responsabil cu acest demers-n.r.), iar Ştefan Panaitescu a decedat cu mai bine de cinci ani înainte până ca CEDO să se pronunţe în cazul său.
Instanţele române au stabilit, în 2002, că familia lui Ştefan Panaitescu a fost persecutată din motive etnice, între 1940 şi 1945, astfel că avea acces prioritar gratuit la asistenţă medicală şi medicamente.
Bihoreanul Ştefan Panaitescu, născut în 1944 la Aleşd, a reclamat faptul că nu a avut acces la medicamente pentru tratarea cancerului ce i-a fost descoperit. După moartea sa, în decembrie 2006, fiul reclamantului, Alexandru Panaitescu, a continuat acţiunea.
Ştefan Panaitescu, în aprilie 2005, a fost diagnosticat cu cancer. În mai 2005, el a fost supus unei operaţii, într-un spital public, fiindu-i extirpată o tumoră la nivelul rinichiului.
Constatând că i-au fost administrate vitamine şi ser fiziologic şi nu un tratament specific pentru cancer, Panaitescu s-a adresat Institutului de Oncologie din Cluj Napoca, care i-a recomandat un tratament pe care a început să-l urmeze din iulie 2005, însă pe cheltuiala proprie.
Fiindu-i imposibil să-şi finanţeze tratamentul, Panaitescu a cerut de mai multe ori fondului de asigurări de a-i oferi gratuit medicamentele de care avea nevoie, apelând şi la alte surse, însă în zadar.
În plus, Panaitescu a informat Curtea Europeană că incapacitatea sa de a-şi finanţa tratamentul, a determinat deplasarea sa la Hamburg, unde a fost supus unor studii clinice cu medicamente noi, la fiecare două luni.
În noiembrie 2005, Panaitescu a acţionat în instanţă autorităţile de sănătate române, pentru a i se rambursa cheltuielile, judecătorii dându-i câştig de cauză. În aprilie 2006, Panaitescu a obţinut o hotărâre irevocabilă, autorităţile sanitare încercând fără succes să se opună acestei decizii.
Curtea Europeană de la Strasbourg a statuat, prin decizia din 10 aprilie 2012, în cazul Panaitescu versus România, că statele au obligaţia nu numai să se abţină de la a provoca moartea unei persoane prin măsuri iregulare, dar, de asemenea, să ia măsuri pentru a proteja vieţile celor aflate sub jurisdicţia lor.
"Se observă că, în conformitate cu legislaţia relevantă, domnul Ştefan Panaitescu a avut dreptul prioritar la asistenţă medicală şi medicamente gratuite. Acest drept a fost recunoscut persoanei printr-o hotărâre internă din 2002. Acesta a fost confirmată de o altă decizie emisă în decembrie 2005, prin care s-a dispus ca Guvernul să-i ofere persoanei tratamentul de cancer prescris şi să îi ramburseze cheltuielile angajate în a obţine medicamentele de care avea nevoie", notează judecătorii CEDO.
Curtea Europeană consemnează că reluarea proceselor în instanţă pentru recuperarea dreptului stabilit deja a coincis cu deteriorarea sănătăţii pacientului, care s-a accentuat atunci când nu a mai fost în măsură să-şi finanţeze tratamentul şi care a dus la moartea sa, în decembrie 2006.
Dreptul reclamantului de a obţine un tratament medical gratuit a fost în mod constant contestat de către autorităţile din domeniul sănătăţii, pentru motive, în esenţă, birocratice, a stabilit CEDO.
Judecătorii europeni au decis ca Guvernul României să-i plătească despăgubiri de 20.000 de euro lui Alexandru Panaitescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO