- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.07.2013, 19:44)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEDO: Statul român nu a încălcat libertatea de asociere atunci când a respins sindicatul preoţilor
Marea Cameră a Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marţi, că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins, în 2008, înregistrarea unui sindicat al preoţilor - "Păstorul cel Bun".
Urmărește
648 afișări
CEDO: Statul român nu a încălcat libertatea de asociere atunci când a respins sindicatul preoţilor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
În ziua de 9 iulie 2013, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a comunicat hotărârea definitivă nr. 2330/09 în cauza Sindicatul "Păstorul cel Bun" contra României şi a decis că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de Patriarhia Română.
Potrivit sursei citate, în motivarea hotărârii, Marea Cameră a CEDO a considerat că statul român a respectat principiul autonomiei comunităţilor religioase din România şi obligaţia de neutralitate religioasă enunţată de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului când nu a admis înregistrarea unui sindicat al preoţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
-
Groenlanda răspunde ferm: „Nu suntem de vânzare”
-
Regele Charles al III-lea va transmite mesajul de Crăciun dintr-o capelă simbolică, în contextul luptei sale cu cancerul
"Marea Cameră a CEDO apreciază drept rezonabilă decizia Curţii de Apel Craiova care a considerat că înfiinţarea unui sindicat al preoţilor reprezintă un risc real de încălcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat în articolul 29 din Constituţia României şi Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8)", mai precizează sursa citată.
Instanţa europeană de la Strasbourg a reţinut faptul că în România principiul autonomiei comunităţilor religioase "este cheia de boltă a relaţiilor dintre Stat şi Cultele recunoscute", astfel încât decizia Statului român de neînregistrare a sindicatului preoţilor a fost întemeiată.
În acelaşi timp, decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, deoarece preoţia este o misiune liber asumată pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei.
La începutul lunii august 2012, Marea Cameră a Curţii Europene de la Strasbourg a fost sesizată de Guvernul român în legătură cu înfiinţarea sindicatului clericilor "Păstorul cel bun", contestat de Biserica Ortodoxă Română, întrucât "preoţii nu au dreptul să se angajeze în politică partinică", după ce în 31 ianuarie, cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă", judecătorii Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) au dat câştig de cauză sindicatului preoţilor din Mitropolia Olteniei - "Păstorul cel bun" - privind dreptul clericilor la libera asociere în sindicate. Concret, CEDO a stabilit că a existat o încălcare a aerticolului 11 din Convenţia Europeană privind dreptul la libera asociere.
Guvernul de la Bucureşti a solicitat reanalizarea cauzei de către Marea Cameră a Curţii Europene.
În 19 iulie 2012, Curtea a acceptat trimiterea cazului "Păstorul cel bun" în faţa Marii Camere, pentru analiză.
Patriarhia Română solicitase Executivului să conteste hotărârea dată de CEDO de la Strasbourg.
Potrivit Patriarhiei, este vorba despre "cunoaşterea trunchiată (insuficientă)" de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României, a Legii Cultelor privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor din România şi a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române recunoscut prin Hotărârea de Guvern 53/2008, care enunţă cu claritate autonomia şi libertatea bisericii faţă de stat.
Patriarhia consideră că este total eronată afirmaţia din hotărârea CEDO potrivit căreia statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Legii cultelor şi canoanelor. În realitate, "sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor, şi anume organizarea de mitinguri, demonstraţii şi greve, menţiune care contravine statutului recunoscut cultelor de către statul român de factori ai păcii sociale privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor".
De asemenea, statutul sindicatelelor prevede respectarea prevederilor legale privind concediile de odihnă şi sărbătorile legale. În cazul clericilor, aceste zile nu pot fi libere, întrucât zilele de sâmbătă şi duminică, prima şi a doua zi de sărbătorile Sfintelor Paşti, Naşterii Domnului şi Rusaliilor, precum şi în alte sărbători legale care coincid cu sărbătorile religioase ar fi zile libere pentru clericii membri ai sindicatului, "când tocmai atunci credincioşii sunt în număr mai mare prezenţi la biserică", a adăugat Patriarhia.
Potrivit Sfintelor Canoane universale şi Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, preoţii - asemenea magistraţilor şi militarilor - "nu au dreptul să se angajeze în politică partinică, să desfăşoare activităţi economice, direct sau prin interpuşi, şi să participe la alte forme de asociere, inclusiv de tip sindical pentru a fi imparţiali şi total angajaţi în slujirea binelui comun al populaţiei", preciza sursa citată.
Potrivit Patriarhiei, o eventuală adoptare finală a acestei hotărâri de către CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constituţională şi legală a cultelor din România şi din statele membre ale Consiliului Europei, "asimilând vocaţia sacerdotală misionară cu acţiunea sindicală protestatară".
Patriarhia preciza că decizia CEDO "a trezit nedumerire în rândurile unor reprezentanţi ai altor Biserici europene", care şi-au exprimat intenţia de a se solidariza cu statul român şi Biserica Ortodoxă Română, deoarece consideră această hotărâre un precedent inacceptabil care subminează autonomia tuturor cultelor religioase din Europa.
Cultele susţin atitudinea Patriarhiei privind Sindicatul "Păstorul cel Bun" şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) "nesocoteşte autonomia cultelor religioase şi specificul vocaţiei pastorale a clerului, acceptând sindicalizarea acestuia".
Declaraţia de susţinere a fost formulată la şedinţa anuală a Consiliului, desfăşurată în 26 aprilie 2012, la Palatul Patriarhiei şi prezidată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel.
La şedinţa din 26 aprilie 2012, au participat, cu drept de vot, reprezentanţii celor 13 culte recunoscute în România, respectiv Biserica Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, Biserica Evanghelică Lutherană din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Biserica Creştină după Evanghelie din România – Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul mozaic şi Cultul Musulman din România.
Sindicatul "Păstorul cel bun" a fost înfiinţat în 4 aprilie 2008, având 35 de membri, dintre clerici şi personalul laic ai Bisericii Ortodoxe.
Preotul Nicolae State, vicepreşedinte al Sindicatului "Păstorul cel Bun" (Catedrala Episcopală Râmnicu Vâlcea), declara la sfârşitul lunii mai 2008, că este primul sindicat al preoţilor şi mirenilor din România care a fost înregistrat oficial prin hotărâre judecătorească şi care îşi propune să ofere publicului informaţii transparente din sânul Bisericii Ortodoxe Române.
"Din acest sindicat nu vor face parte numai preoţii, ci şi cântăreţii şi slujitorii de la biserici. Prin acest sindicat nu vrem altceva decât să ne apărăm drepturile şi să înlăturăm abuzurile care se fac la nivelul Mitropoliei Olteniei", spunea părintele Nicolae State.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe