Prima pagină » Sănătate » Cafeaua, remediu pentru trup şi suflet. Studiu: Proprietăţile benefice ale cafelei pentru bolnavii de cancer colorectal

Cafeaua, remediu pentru trup şi suflet. Studiu: Proprietăţile benefice ale cafelei pentru bolnavii de cancer colorectal

Cafeaua, remediu pentru trup şi suflet. Studiu: Proprietăţile benefice ale cafelei pentru bolnavii de cancer colorectal
Maria Magla
29 sept. 2020, 08:01, Social

Credeai că nu e bine să bei prea multă cafea? Depinde din ce perspectivă priveşti. Cercetătorii de la Dana Farber Cancer Institute raportează într-un nou studiu că la un grup mare de pacienţi cu cancer colorectal, consumul a câteva căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai mic de agravare a cancerului şi cu o supravieţuire mai lungă. În cazul participanţilor la studiu care au băut mai multe cafele într-o zi, a durat mai mult timp până boala s-a înrăutăţit. Sunt mai mulţi compuşi din cafea cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii care pot fi active împotriva cancerului. Totuşi, cercetătorii spun că încă nu există motive suficiente ca să recomande persoanelor cu cancer colorectal să bea cafea zilnic, însă poate fi benefic.

„Studiile epidemiologice au arătat că, într-adevăr, consumul de cafea nu numai că nu este nociv pentru pacienţii cu cancer colorectal, dar poate să aibă un efect de protecţie, prevenind recăderea bolii, odată ce pacienţii au fost trataţi cu intenţie curativă, sau întârziind progresia şi chiar îmbunătăţind supravieţuirea la pacienţii în stadia avansate, care urmează tratamente chimioterapice specifice”, spune Mircea Dediu, medic primar oncolog.